Proiect pentru evaluarea stării de sănătate orale a populaţiei
Până la finalul lunii aprilie 62 de medici din mediul rural vor evalua câte 20 de pacienţi, iar 110 stomatologi din mediul urban vor consulta câte zece pacienţi.
Articol de Adriana Turea, 25 Martie 2024, 13:45
Colegiul Medicilor Stomatologi din România demarează un proiect pilot de cercetare pentru evaluarea stării de sănătate orale a populaţiei. Până la finalul lunii aprilie 62 de medici din mediul rural vor evalua câte 20 de pacienţi, iar 110 stomatologi din mediul urban vor consulta câte zece pacienţi.
Cercetarea va cuprinde oameni din toate categoriile de vârstă, de la copiii mai mici de cinci ani cu dentiţie temporară, la grupa şase 14 ani cu dentiţie mixtă, adolescenţi cu dinţi permanenţi şi populaţia adultă de peste 18 ani. Adriana Turea are detalii.
Lipsa de educaţie şi de informare sunt principalele cauze ale afecţiunilor stomatologice, susţine ministrul sănătăţii Alexandru Rafila.
"Practica stomatologică e în proporţie de 99% privată. Sumele decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pentru servicii stomatologice chiar dacă au crescut în termeni nominali din punctul de vedere real al serviciilor care pot fi acoperite sunt relativ mici. Un cabinet care are contract cu o casă de asigurări de sănătate primeşte şase mii de lei pentru servicii stomatologice într-o lună şi este o sumă destul de mică, pentru că şi costurile acestor servicii sunt importante. Cred că o altă problemă foarte serioasă, şi aici ar trebui să lucrăm împreună şi cu Ministerul Educaţiei şi cu autorităţile locale, este cea de desfăşurare a unor activităţi preventive inclusiv consulturi preventive şi tratamente iniţiale ale cariei dentale, mai ales în şcoli şi a existat pe vremuri o reţea de cabinete de medicină şcolară", a spus Alexandru Rafila.
De asemenea, reprezentanţii Colegiului Medicilor Stomatologi precizează că printre beneficiile obţinute în urma finalizării studiului asupra stării de sănătate oro-dentară a românilor se regăsesc realizarea unor politici şi programe naţionale de sănătate orală, care să fie conform recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi alocarea fondurilor publice pentru sănătatea orală a populaţiei.