Proiect de lege privind combaterea spălării banilor
Emiterea de acţiuni la purtător ar putea fi interzisă, iar asociaţiile şi fundaţiile ar putea fi obligate să raporteze instituţiilor statului toţi beneficiarii.
Articol de Angela Matei, 16 Octombrie 2018, 18:54
Emiterea de acţiuni la purtător ar putea fi interzisă, iar asociaţiile şi fundaţiile ar putea fi obligate să raporteze instituţiilor statului toţi beneficiarii.
Aşa prevede proiectul de lege privind combaterea spălării banilor, care a primit astăzi raport favorabil de la Comisia juridică a Camerei Deputaţilor.
Proiectul stabileşte între altele măsuri standard de cunoaştere a clientelei inclusiv pentru tranzacţiile care depăşesc 2.000 de euro şi constituie un transfer de fonduri. Preşedintele Comisiei juridice, Nicuşor Halici, a explicat în ce condiţii noile prevederi i-ar putea afecta pe românii care lucrează în străinătate şi trimit bani în ţară.
Nicuşor Halici: Adică îi trimite familiei românul care este în străinătate, dar familia îl ia şi îl cheltuieşte sau îl depune la bancă. Dacă la rândul lui îl retransmite într-un alt cont care este suspect sau poate fi interpretat că finanţează o acţiune teroristă, că aici se pune o mare problemă, sau are în vedere spălarea banilor, atunci să intre sub incidenţa acestor supravegheri.
Reporter: Deşi modificările legislative sunt impuse de o directivă europeană şi ar fi trebuit adoptate de mai mult timp, opoziţia a votat împotrivă, motivând că unele articole vor crea probleme de funcţionare a asociaţiilor şi a fundaţiilor. Deputatul Ioan Cupşa a precizat că PNL ia deja în calcul sesizarea CCR.
Ioan Cupşa: Este posibil ca la o aplicare viitoare orice beneficiar al unui act de caritate pe care îl face un ONG să fie un astfel de beneficiar real în condiţiile legii, iar entitatea să fie nevoită să intre într-un proces birocratic. Dacă cumva una dintre proceduri este încălcată, va duce la nişte sancţiuni pecuniare uriaşe.
Reporter: Opoziţia a salutat în schimb faptul că de la intrarea în vigoare a legii nu va mai fi posibilă emiterea de acţiuni la purtător, iar cele existente vor trebui convertite în acţiuni denominative. Deputatul USR Stelian Ion arăta că în acest fel nu vom mai avea de a face cu societăţi al căror acţionariat nu se cunoaşte. Votul decisiv pentru acest act normativ aparţine plenului Camerei Deputaţilor.