Programul "Din grijă pentru copii"
Guvernul şi-a propus să adopte, săptămâna aceasta, o ordonanţă de urgenţă care pune în practică programul "Din grijă pentru copii".
Articol de Andrei Şerban, 20 Septembrie 2021, 10:50
Guvernul şi-a propus să adopte, săptămâna aceasta, o ordonanţă de urgenţă care pune în practică programul "Din grijă pentru copii".
Acesta este dedicat protejării psihice şi emoţionale a copiilor în pandemie şi în perioada de după criza sanitară.
Programul "Din grijă pentru copii" are ca obiectiv pe termen scurt protejarea psihică și emoțională a copiilor în pandemie și în perioada post-pandemie şi pe termen lung elaborarea unui mecanism care să îi protejeze pe copii în fața violenței fizice, sexuale și emoționale în familie, în societate, dar și în mediul online.
Premierul Florin Cîțu a subliniat că România este printre primele țări care elaborează o strategie de protejare a copiilor în fața abuzurilor din mediul online, mai ales că în perioada pandemiei aceștia sunt mult mai prezenți în acest mediu.
Florin Cîțu: Vom avea cele mai noi soluții de combatere a criminalității online împotriva copiilor. "Din grijă pentru copii" România va avea un sistem informatic performant cu programe pentru analizare, sortare, profilare și decriptare a materialelor online cu caracter abuziv. Cred că această dimensiune a proiectului este foarte importantă, în condițiile în care tot mai mulți copii sunt familiarizați cu mediul online. Copiii trebuie protejați mereu oriunde.
Tot săptămâna aceasta, guvernul va continua să lucreze asupra ordonanței de urgență privind compensarea facturilor la energie electrică și la gazele naturale.
Pentru gospodăriile care consumă pe an între 100 și 1.200 de metri cubi de gaze naturale, statul va suporta 25% din factură, iar facturile gospodăriilor care consumă între 30 și 200 kw pe lună vor scădea cu 16 lei la fiecare 100 kW folosiți.
Ministerul Energiei va elabora și o altă ordonanță de urgență de compensare a facturilor pentru întreprinderile mici și mijlocii, care vor fi și ele afectate de scumpirile energiei electrice și a gazelor naturale.
Guvernul și-a mai propus ca cele două acte normative să intre în vigoare de la 1 noiembrie.