Programul de consolidare a clădirilor cu risc seismic, în dezbatere publică
Ministrul dezvoltării, Cseke Attila, a spus că a lansat în dezbatere publică un nou proiect pentru programul de consolidare a clădirilor cu risc seismic.
Articol de Petruţ Hîrţescu, 04 Martie 2021, 18:25
La 44 de ani de la cutremurul din 1977, experții și specialiștii în domeniul construcțiilor avertizează că autoritățile române nu dețin o strategie pentru reducerea riscurilor clădirilor la seism și nici nu sunt pregătite pentru a interveni eficient în cazul unui cutremur similar. În acest moment nu există nicio instituție din administrația publică centrală care să se ocupe de problema consolidărilor, a afirmat astăzi academicianul Nicolae Noica la o conferință.
Ministrul dezvoltării, Cseke Attila, a spus că a lansat în dezbatere publică un nou proiect pentru programul de consolidare a clădirilor cu risc seismic.
Cseke Attila: În primul rând, trebuie să fie un program din punct de vedere bugetului multianual.
Nu ai cum să faci o consolidare de clădire într-un singur an, să faci și partea de proiect tehnic, să îl scoți şi la licitație, să ai un câștigător și să ai şi execuția finalizată. În accepțiunea noastră, programul trebuie să urmărească nu numai punerea în siguranță a cetățenilor care sunt în interiorul clădirii, ci trebuie să punem în siguranță și cetățeanul care este pe stradă în momentul, Doamne ferește, când se întâmplă un cutremur.
O altă noutate este aceea, actualul program prevede consolidarea de clădiri cu risc seismic numai pentru clădiri rezidențiale, nu sedii de autorități publice, ori noi introducem și aceste sedii și aceste clădiri, pentru că aici avem nu numai sedii de autorități publice cu foarte mulți lucrători, dar avem și spitale, avem și instituții de învățământ, instituții de cultură. Aceste clădiri, la fel, trebuiesc consolidate pentru siguranța noastră, a tuturor.
Realizator: Şi primarul general, Nicuşor Dan, a admis că Bucureştiul este capitala cea mai afectată de risc seismic din Uniunea Europeană și în primele 10 orașe din lume. El a spus că această problemă este o prioritate a Primăriei, chiar dacă, până în prezent, nu a fost realizat un inventar al clădirilor cu risc seismic.
Știrile Radio România Actualități
(PH)