Programe pentru copiii cu părinţi plecaţi în străinătate
Programul "Creştem împreună" doreşte înlocuirea activităţilor de care copiii sunt privaţi prin plecarea părinţilor, spun reprezentanţii organizaţiei "Salvaţi copiii".
Articol de Marilena Frâncu, 09 Aprilie 2013, 15:42
Aproape 90.000 de copii din România au cel puţin unul dintre părinţi care lucrează în străinătate, arată datele Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.
Organizaţiile neguvernamentale de profil susţin însă că numărul acestora este mult mai mare.
Potrivit organizaţiei "Salvaţi copiii", în ultima perioadă fenomenul migraţiei părinţilor s-a acutizat.
Numai în ultimii zece ani au emigrat aproape două milioane de persoane.
Copiii care rămân acasă devin timizi, lipsiţi de încredere şi neliniştiţi, spun specialiştii organizaţiei.
Pentru a-i proteja, "Salvaţi copiii" desfăşoară anual în centre de specialitate din 15 oraşe din ţară şi în Bucureşti programul "Creştem împreună", lansat astăzi pentru al patrulea an consecutiv.
Reprezentanta organizaţiei, Liliana Bibac, a explicat că programul urmăreşte înlocuirea activităţilor de care copiii sunt privaţi prin plecarea părinţilor.
"Programul "Creştem împreună" are mai multe componente. Una dintre componente este cea de pregătire şcolară. Copiii care au rămas cu bunicii sau cu un părinte nu mai au timp sau nu mai au îndrumarea necesară să îşi facă temele, şi atunci, în cadrul programului "Creştem împreună", ei sunt ajutaţi să îşi facă temele, să recupereze dacă este cazul.
"O altă componentă este cea de consiliere psihologică, care se adresează atât copiilor care se confruntă cu nişte probleme de ordin emoţional, dar se adresează de asemenea şi celor în grija cărora au rămas copiii. O altă componentă este cea de timp liber. Copiii nu apucă să iasă să se plimbe, să se dezvolte din acest punct de vedere, să relaţioneze social, şi atunci organizăm excursii cu ei, vizite la muzeu, activităţi care să le permită să socializeze şi să nu se simtă discriminaţi" a mai spus Liliana Bibac.