Program de screening şi diagnosticare
Program de screening şi diagnosticare, desfăşurat de UMF Iaşi, pentru depistarea pacienților cu hepatită virală B, C și B+D.
Articol de Florin Lepădatu, 07 Aprilie 2022, 14:25
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - România se află pe primele locuri la numărul de infecții cu virus hepatitic, astfel că Universitatea de Medicină și Farmacie Iași desfășoară acum un program de screening, diagnosticare și direcționare către tratament a pacienților cu hepatită virală B, C și B+D.
Programul beneficiază de finanțare europeană, iar pacienții se pot testa gratuit în cabinetele medicilor de familie din 12 județe din estul țării.
Explică doctorul Laura Huiban: ”Testarea este gratuită şi evaluarea pacientului, ulterior, este tot gratuită, inclusiv asigurăm transportul pacienților depistați pozitiv cu hepatită virală B sau C sau B+D către un centru universitar unde vor fi evaluați mai departe. Din păcate, dacă ne uităm la clasamentul țărilor din cadrul Europei suntem din nou pe primele locuri. Prevalența este crescută, tocmai din această cauză ne-am şi propus ca să desfășurăm acest proiect.”
Procedura de testare este foarte simplă.
Pacientul este înţepat în deget, de unde se recoltează doar două picături de sânge, iar rezultatul este obţinut în câteva minute.
Hepatitele virale sunt un grup de afecţiuni caracterizate prin alterarea funcţiei ficatului care pot duce la modificarea progresivă a acestui organ până la stadii ireversibile.