Profesorul Pesamosca, înmormântat cu aplauze
Chirurgul pediatru Alexandru Pesamosca a fost condus pe ultimul drum de sute de persoane iar trupul său a fost depus lângă biserica din curtea Spitalului de copii "Marie Curie".
Articol de Paul Poteraşi, 03 Septembrie 2011, 18:42
Sute de oameni, printre care foarte mulţi pacienţi, l-au condus sâmbătă pe ultimul drum pe prof. dr. Alexandru Pesamosca.
Doctorul a fost înmormântat cu onoruri militare lângă bisericuţa din curtea Spitalului de copii "Marie Curie", al cărei ctitor a fost.
Slujba a început la ora 12.00, moment la care sicriul în care se afla trupul neînsufleţit al medicului a fost scos din capela spitalului şi depus pe un podium special amenajat, moment marcat de aplauze îndelungate ale celor prezenţi.
Capela din curtea spitalului a fost înţesată de coroane de flori depuse de familiile ale căror copii au fost trataţi de chirurgul Pesamosca.
Numeroase coroane au fost depuse şi de reprezentanţi ai Clinicilor de chirurgie pediatrică din Constanţa, Bacău, Braşov sau Tulcea.
Colegii medicului au deplâns moartea acestuia arătând că în urma profesorului rămâne o moştenire însemnată în ceea ce ce priveşte practica chirurgiei pediatrice, practică pe care Pesamosca a căutat să o dezvolte constant.
După discursurile colegilor săi, sicriul în care se afla trupul medicului a fost sigilat şi coborât în groapă, moment marcat de trei salve de armă, executate de Regimentul de Gardă al Armatei, prezent la ceremonie.
Reputatul medic Alexandru Pesamosca a murit miercuri, în urma unui stop cardiac, la Spitalul "Marie Curie".
În urmă cu două luni, prof. Pesamosca, în vârstă de 81 de ani, a fost internat la Secţia terapie intensivă a Spitalului Floreasca în stare gravă, având o insuficienţă respiratorie severă.
Alexandru Pesamosca a fost chirurg pediatru la Spitalul de Copii "Grigore Alexandrescu" şi apoi la Budimex.
Medicul Alexandru Pesamosca se numără printre marile nume din istoria chirurgiei româneşti, rezolvând un uriaş număr de cazuri în chirurgia plastică pediatrică, fără să fie chirurg plastic, inclusiv în domeniul malformaţiilor congenitale ale copilului, indiferent de tipul malformaţiei.