Profesorii anunţă proteste la nivel naţional
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ a decis începerea protestelor în 15 martie, urmată de grevă de avertisment în 15-31 mai şi grevă generală în iunie.
Articol de Sorin Solomon, 10 Martie 2010, 16:53
FSLI a hotărât organizarea de mitinguri, pichetări şi greve de avertisment la nivel teritorial în 15 martie-2 aprilie, pichete la sediile ministerului educaţiei şi guvernului în 12-30 aprilie, miting de protest în 1-15 mai în Bucureşti, grevă de avertisment 15-31 mai şi grevă generală înaintea finalizării anului şcolar.
Liderul FSLI, Aurel Cornea, a precizat că, în perioada 11 martie - 30 aprilie, va fi făcut un referendum în rândul membrilor de sindicat de la FSLI pentru ca aceştia să se pronunţre asupra declanşării grevei generale din luna iunie.
Cornea a mai spus că a vorbit cu reprezentanţii celorlalte trei federaţii sindicale din învăţământ, pentru a organiza împreună protestele, iar aceştia au fost de acord şi-şi coordoneze acţiunile de protest de la nivel central.
Sindicaliştii FSLI vor să organizeze o grevă generală în prima parte a lunii iunie şi astfel să nu încheie situaţia şcolară, blocând anul şcolar.
Liderul FSLI a mai spus că sindicaliştii sunt nemulţumiţi că din septembrie vor fi disponibilizaţi aproximativ 17.000 de angajaţi din învăţământ, de reducerea veniturilor prin aplicarea legii unice de la 1 ianuarie 2010 şi de reducerea salariilor cu 15 la sută din noiembrie-decembrie anul trecut.
Cornea a afirmat că, în funcţie de negocierile care vor avea loc în următoarele zile cu ministrul Educaţiei, sindicaliştii ar putea renunţa la anumite acţiuni de protest.
Ministrul Daniel Funeriu a declarat că Ministerul Educaţiei are fondurile necesare pentru a acorda salariile profesorilor conform legii salarizării unice şi a tuturor prevederilor legale în vigoare.
"Ministerul are fondurile necesare pentru a acorda salariile profesorilor conform legii salarizării unice, cu toate prevederile legale în vigoare. Aceşti bani există. Nu există nicio problemă din acest punct de vedere în bugetul anului 2010", a declarat Funeriu.
Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, s-a întâlnit cu liderii celor patru federaţii sindicale din învăţământ, care s-au declarat nemulţumit de rezultatul discuţiilor.
Referitor la diversele probleme semnalate în unele judeţe, ministrul a arătat că acestea s-au referit la plata celui de-al 13-lea salariu şi la acordarea unor sporuri despre care spune că nu au acoperire legală, precum şi la faptul că s-au pus în executare hotărâri judecătoreşti privind plata către profesori, deşi procesele nu sunt finalizate.
Ministrul Funeriu a mai adăugat că peste două săptămâni s-a stabilit o nouă întâlnire cu liderii sindicatelor la care să participe şi reprezentanţi ai Ministerului Muncii, pentru a discuta despre sporuri şi biletele de odihnă.