Profesorii ameninţă cu proteste
Este pentru a doua zi consecutiv când sindicatele din învăţământ îşi manifestă intenţia de a demara proteste, nemulţumite de perspectiva stagnării salariilor şi anul viitor.
18 Octombrie 2013, 19:25
Federaţia "Spiru Haret" ameninţă cu acţiuni de protest care pot culmina cu blocarea anului şcolar.
Este pentru a doua zi consecutiv când sindicatele din învăţământ îşi manifestă intenţia de a demara proteste, nemulţumite de perspectiva stagnării salariilor şi anul viitor.
Anul şcolar este încă la început, dar problemele din sistem se dovedesc aceleaşi dintotdeauna.
Subfinanţarea pare să fie, însă, principala cauză pentru care motorul numit educaţie se blochează din când în când.
Cadrele didactice sunt în continuare nemulţumite că, de foarte mulţi ani, guvernanţii le-au alocat 3% şi puţin peste 3% din Produsul Intern Brut, în condiţiile în care o finanţare considerată de ele cuvenită ar presupune dublul.
Preşedintele Federaţiei "Spiru Haret", Marius Nistor, susţine că organizaţiile din teritoriu vor începe de joia viitoare să picheteze sediul prefecturilor, ca reprezentante ale guvernului, pentru refuzul său de a majora salariile profesorilor.
"Întotdeauna când a fost vorba de sistemul de învăţământ, ni s-a spus că nu este momentul, chiar s-au găsit justificări pentru nealocarea resurselor financiare necesare pentru buna funcţionare a sistemului", a declarat Marius Nistor.
Cadrele didactice susţin că acum nu vor mai renunţa la proteste dacă nu vor primi ceea ce cer şi ameninţă inclusiv cu blocarea anului şcolar.
Joi, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ vorbea despre organizarea unui protest de amploare la sfârşitul lunii, care ar trebui să dureze trei zile şi să cuprindă inclusiv pichetări ale sediilor Guvernului şi Uniunii Social Liberale, potrivit liderului FSLI, Simion Hancescu.
"Finanţarea este deplorabilă, lucru inadmisibil într-o ţară membră a Uniunii Europene. Un profesor debutant are un salariu net de aproximativ 800 de lei", spune Simion Hancescu.
Sindicaliştii din învăţământ mai solicită modificarea Legii educaţiei, un act normativ special pentru salarizarea personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic, debirocratizarea actului educaţional, depolitizarea sistemului de învăţământ preuniversitar şi deblocarea reală a posturilor didactice auxiliare şi nedidactice.
Contactaţi telefonic, reprezentanţii Ministerului Educaţiei au refuzat să formuleze vreun răspuns pe această temă până acum.