Profesori din Transnistria, decoraţi de autorităţile române
Dascălii români fac eforturi pentru păstrarea identităţii naţionale, iar pentru devotamentul lor au fost decoraţi de autorităţile de la Bucureşti.
Articol de Ina Guţu, Radio Chişinău, 09 Octombrie 2016, 11:43
În Transnistria există doar opt şcoli cu predare în limba română sub jurisdicţia Ministerului Educaţiei de la Chişinău.
De-a lungul celor 25 de ani de la obţinerea independenţei Republicii Moldova, aşa-numitele autorităţi de la Tiraspol au făcut şi continuă să facă presiuni asupra profesorilor, părinţilor şi copiilor români din stânga Nistrului.
Dascălii români fac eforturi pentru păstrarea identităţii naţionale, iar pentru devotamentul lor au fost decoraţi de autorităţile de la Bucureşti.
Distincţiile le-au fost oferite celor trei profesori în semn de înaltă preţuire pentru contribuţia semnificativă la promovarea valorilor democractice în Republica Moldova, pentru consolidarea comunităţilor de limbă şi civilizaţie de o parte şi de alta a Prutului.
Eleonora Cercavschi conduce Liceul "Ştefan cel Mare şi Sfânt" din Grigoropol.
A fost decorată cu Ordinul "Meritul pentru Învăţământ" în grad de Comandant.
Eleonora Cercavschi: După 25 de ani ne-am fi dorit să avem alte succese, să avem o altă viaţă, mai prosperă. Cu părere de rău, nu prea am înregistrat nici pe malul drept, nici pe malul stâng al Prutului succese de care astăzi, noi, neamul românesc din Transnistria, să ne bucurăm.
Directorul Liceului "Evrika" din Râmniţa, Eugenia Halus, a fost decorată cu Ordinul "Meritul pentru Învăţământ" în grad de Ofiţer.
Eugenia Halus: "Din 1989 şi până în prezent, împreună cu părinţii, împreună chiar şi cu copiii şi cu colegii mei, am putut să rezistăm. Este o mândrie când într-o regiune unde se vorbeşte, practic, peste tot în limba rusă să auzi o vorbă în limba română. Consider că şi copiii sunt adevăraţi eroi, împreună cu părinţii lor. Nu orice părinte şi-ar dori ca copilul lui, pe perioada anilor de şcoală, să fie permanent într-o situaţie, aşa, îngrijorătoare. De când m-am simţit ca pedagog am iubit această profesie. Cred că până la ultima suflare o să îmi dau toată stăruinţa ca să educ copiii în simţul patriotismului, limbii noastre române, al ţării noastre, ţara mamă, findcă ea este şi ţara mea, că eu m-am născut în timpul când Basarabia era parte a României întregi".
Ambasadorul României la Chişinău, Daniel Ioniţă: Dumneavoastră, cu dedicaţie, cu sacrificu, cu dăruire aţi reuşit să păstraţi insule de românism în acel teritoriu greu încercat de istorie şi de viaţă. Sacrificiul şi dedicaţia dumneavoastră au dorit să fie recompensate cu înalte distincţii de către statul român.
"În stânga Nistrului activează opt instituţii cu predare în limba română. Ca urmare a migraţiei, dar în cea mai mare parte, ca urmare a presiunilor constante din partea administraţiei separatiste de la Tiraspol, în ultimii zece ani, numărul elevilor la aceste instituţii a scăzut de la aproximativ 5.000 la mai puţin de 800".