Problemele de la RADET, "cunoscute de mult timp"
Sorin Oprescu a spus că îşi propune ca primăria să preia controlul asupra producerii de apă caldă şi a transportului energiei termice pentru reducerea preţului la gigacalorie.
Articol de Daniela Vasilescu, 22 Martie 2013, 17:52
Problemele generate de Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice sunt cunoscute de mult timp, a declarat primarul general al capitalei, Sorin Oprescu.
Edilul a mai spus că a cerut oficial guvernului, încă de la sfârşitul anului trecut, controale pe această temă.
Sorin Oprescu a adăugat că îşi propune ca primăria să preia controlul asupra producerii de apă caldă şi a transportului energiei termice pentru reducerea preţului la gigacalorie.
"Nu putem subvenţiona la nesfârşit un sistem neperformant tehnic şi economic, la care se suprapun, iată, şi pierderi cauzate de proasta gestiune şi posibilele acte de ilegalitate. Din acest motiv, consider că acţiunea de verificare demarată la RADET, precum şi concluziile anchetei Corpului de Control al primului-ministru ne vor ajuta pe noi, administraţia locală, să facem ordine în sfârşit în această activitate de importanţă decisivă pentru populaţia municipiului Bucureşti, pentru că este vorba de apă caldă şi este vorba de încălzire", a spus Sorin Oprescu.
Opt directori RADET sunt suspectaţi de fraude în domeniul achiziţiilor publice.
Ei ar fi facilitat acordarea frauduloasă a unor contracte de execuţie, întreţinere şi reparare a reţelei RADET Bucureşti.
Vineri dimineaţă au avut loc mai multe percheziţii în Bucureşti, Ilfov şi Giurgiu.
Surse din Parchetul General au precizat că, până acum, poliţiştii bucureşteni au găsit la percheziţiile domiciliare efectuate la suspecţii în dosarul RADET aproximativ 500 de mii de euro.
Bani pentru lucrări care nu au fost executate
Potrivit unor surse din poliţie, firme mari primeau fraudulos contracte de execuţie, întreţinere şi reparaţie a reţelei RADET Bucureşti.
Firmele dădeau mită pentru contracte bănoase cu statul, motiv pentru care preţul agentului termic a tot crescut.
Mai mult, deşi le erau atribuite aceste contracte şi plătite cu sume din bani publici, firmele nici nu executau lucrările.
În unele cazuri Directorii RADET suspectaţi de fraude ar fi beneficiat, pe lângã mită, de excursii şi vacanţe scumpe în străinătate, plătite de firmele care au primit contracte preferenţiale.
Poliţiştii lucrează la acest dosar de peste un an de zile şi vizează mai multe fapte de corupţie.