Privatizarea SMURD "este imposibilă"
Preşedintele Traian Băsescu a dat asigurări că sistemul de urgenţă SMURD nu poate fi privatizat, întrucât este o structură militarizată, parte a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.
11 Ianuarie 2012, 18:24
Şeful statului a atras atenţia că serviciul SMURD este parte a inspectoratului pentru situaţii de urgenţă, iar angajaţii sunt pompieri, ceea ce înseamnă că este vorba despre o unitate militarizată, care nu poate fi privatizată.
Traian Băsescu a atras atenţia că SMURD "este un sistem creat şi finanţat de statul român, care poate fi condus de un om sau altul".
Potrivit preşedintelui, noua lege a sănătăţii nu urmăreşte nici privatizarea ambulanţei de stat, singurul scop fiind stimularea competiţiei pornind de la principiul că banii din asigurările de sănătate trebuie să ajungă la cei "care sunt primii la bolnav".
Traian Băsescu a specificat că noua lege a sănătăţii ar trebui aprobată până la finalul sesiunii parlamentare din vară.
Potrivit preşedintelui, noua lege este necesară pentru că actualul sistem medical nu funcţionează corect.
"În 2000, bugetul ministerului sănătăţii era de un 1 miliard de euro, în 2011 a depăşit 5 miliarde de euro, iar rezultatul este lipsa de performanţă", a declarat şeful statului.
Traian Băsescu a mai spus că există interese gigantice pentru neadoptarea Legii sănătăţii, el menţionând că nu doreşte să dea nume, dar îi vizează pe cei prin mâinile cărora trec "milioane" fără ca aceşti bani să se regăsească în modernizarea sistemului.
Proiectul legii se află în dezbatere publică şi se este postată pe siteul ministerului sănătăţii si pe cel al administraţiei prezidenţiale.
Pânâ acum dezbaterea s-a desfăşurat doar în jurul serviciilor medicale de urgenţă, deşi proiectul prevede schimbări importante în domeniul sănătăţii.
--fb1
Din noua lege a sănătăţii "lipsesc informaţii cheie"
Institutul de Politici Publice, organizaţie neguvernamentală, respinge proiectul legii sănătăţii, pe care îl consideră o afacere pentru asigurătorii privaţi.
Potrivit unui comunicat de presă, proiectul urmăreşte preluarea administrării întregului sistem de către grupuri de interese.
În opinia reprezentanţilor institului, din lege lipsesc informaţii-cheie legate de conţinutul pachetului de servicii de bază sau de normele de aplicare a coplăţilor în sistem.
IPP consideră că proiectul de lege a sănătăţii nu urmăreşte interesele pacienţilor şi nu se preocupă temeinic de îmbunătăţirea calităţii actului medical, dar insistă să privatizeze "netransparent, radical şi cu mari premise de abuz" actualul sistem de sănătate.
Marţi, Raed Arafat, creatorul SMURD şi decorat pentru acest lucru în 2005 de preşedintele Traian Băsescu, a demisionat din funcţia de subsecretar de stat în ministerul sănătăţii în urma nemulţumirilor privind noile prevederi referitoare la medicina de urgenţă din proiectul Legii sănătăţii.
Potrivit acestuia, prin modificarea sistemului de urgenţă va dispărea orice control care a rămas asupra acestuia.
Raed Arafat susţine că proiectul noii legi ridică foarte multe semne de întrebare şi în ceea ce priveşte împărţirea fondurilor publice şi principiile după care vor fi repartizate acestea, inclusiv asistenţei medicale private.