Principiul statului de drept, "încălcat în cazul TVR"
Curtea Constituţională a publicat motivaţia deciziei prin care a constatat că procedura de desemnare a Consiliului de Administraţie al TVR nu a respectat prevederile legale.
Articol de Ioana Dogaru, 03 Octombrie 2012, 12:49
Parlamentul a afectat principiul statului de drept prin nerespectarea configuraţiei politice la desemnarea membrilor în Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune.
Aceasta este concluzia care se desprinde din motivarea publicată marţi de Curtea Constituţională la decizia prin care a constatat că respectiva hotărâre a Parlamentului este neconstituţională, transmite redactorul Radio România, Mădălina Verman.
În document se menţionează că actele juridice adoptate până acum de Consiliul de Administraţie al TVR rămân valabile, însă mandatul celor opt membri desemnaţi de Parlament încetează la data publicării deciziei Curţii în Monitorul Oficial.
Curtea Constituţională a admis la sfârşitul lunii septembrie sesizarea democrat-liberalilor cu privire la neconstituţionalitatea deciziei plenului parlamentului referitoare la componenţa consiliului de administraţie al Societăţii Române de Televiziune.
Partidul Democrat Liberal a contestat la Curtea Constituţională faptul că în noul Consiliu de Administraţie al SRTV nu a fost desemnat niciun membru propus de PDL, susţinând că decizia "nu corespunde algoritmului politic".
În luna iunie, parlamentul a aprobat cu 208 voturi "pentru" noii membri ai Consiliului de Administraţie al TVR.
Pe 12 iunie, Consiliul de Administraţie al TVR, în frunte cu Alexandru Lăzescu, preşedintele-director general al Televiziunii Române, a fost demis de parlament, care a respins raportul de activitate al televiziunii pe anul 2011.
"Restructurare în TVR"
În luna august, Consiliul de Administraţie al Televiziunii Române a aprobat planul de restructurare pentru redresarea economică a instituţiei.
Documentul prevede o nouă organigramă şi concedierea a 980 de angajaţi.
Între altele, mai este prevăzută revizuirea tuturor contractelor comerciale şi sunt luate în calcul revizuiri ale taxelor stabilite cu distribuitorii de energie electrică pentru colectarea taxei tv şi renegocierea tarifelor de transmisie cu Societatea Naţională de Radiocomunicaţii.
Programul de redresare economică a televiziunii publice a fost adoptat cu 10 voturi din 13, două voturi împotrivă şi o abţinere.
Reprezentantul salariaţilor în Consiliul de Administraţie,Valentin Nicolau, a precizat într-un e-mail trimis salariaţilor că a votat împotriva acestui plan, pe care l-a calificat drept unul de sacrificiu al resursei umane şi profesionale.
Societatea Română de Televiziune a încheiat anul 2011 cu un deficit de 160,8 milioane de lei.