Primul primar român din Spania, premiat de Ambasada României în Spania
Aurel Truță, primul și deocamdată singurul primar român din Spania crede că este momentul ca românii să facă pasul și să se implice mai mult.
Articol de Alin Petrică, 16 Iunie 2022, 12:14
AUDIO: Reportaj.
Se apropie alegerile pentru administrația locală în Spania, o țară în care locuiesc oficial peste 600 de mii de români.
Politicienii spanioli mizează pe voturile lor. Însă sunt și români care au decis să se implice și candidează.
În Comunitatea Valenciană, în Madrid sau în Castilla y Leon conaționalii noștri țintesc posturi de consilieri locali sau chiar de primari.
Aurel Truță, primul și deocamdată singurul primar român din Regat crede că este momentul ca românii să facă pasul și să se implice mai mult. Iar autoritățile române îi încurajează demersul.
Aurel Truță. Suntem în jur de 15 români. Cu siguranță că m-au votat și românii din localitatea noastră.
Aurel Truță este unul dintre cei mai cunoscuți români din Spania. El a fost ales de două ori la rând primarul satului în care s-a stabilit, și probabil că va fi ales și pentru a treia oară. Speră că modelul lui să fie urmat de cât mai mulți români.
Aurel Truță, primar Páramo de Boedo, Spania: Sunt lideri între românii din comunitate. Avem persoane importante. Avem educație. Eu cred că a crescut o generație care a studiat în Spania. Sunt români capabili care să ocupe posturi de administrație aici. Totuși subliniez faptul că inițiativa trebuie să vină din partea partidelor mari spaniole.
Totuși, cine vrea să fie ca Aurel Truță trebuie să știe din start un lucru legat de efortul făcut pentru a conduce o comunitate.
Aurel Truță, primar Páramo de Boedo, Spania: În localitățile mici, cum suntem noi, primarii sunt voluntari. Nu au salariu. Se realizează foarte foarte multă muncă de voluntariat. Atât din partea primarului cât și din partea consilierilor, din partea vecinilor. Dacă ar trebui să plătim toate lucrările ce se realizează nu s-ar duce la bun sfârșit. Să vă dau un exemplu: repararea drumurilor agricole. Eu am venit cu ideea „noi aportăm pietrișul, balastrul pentru astuparea gropilor”. Agricultorii fac voluntariat și astupă gropile. Tasează. Și așa sunt lăsate drumurile în stare perfectă de funcționare.
Modelul lui Aurel Truță este recunoscut și cunoscut în toată Spania. Chiar Majestatea Sa Regele Felipe al Șaselea s-a întâlnit cu el pentru a îl felicita pentru că este un model de integrare. Iar autoritățile române din Regat îi recunosc valoarea de exemplu pentru comunitate.
Ambasadorul României în Spania George Bologan s-a dus personal în satul unde e primar pentru a îl cunoaște și premia.
Ambasadorul României în Spania: În cazul domnului Truță avem un motiv de mândrie pozitivă. Un motiv de a ne implica mai mult în viața politică și socială a statului gazdă. Pentru că face onoare numelui de român. Este respectat în comunitatea în care trăiește și nu numai. Dacă există în continuare clișee despre români, la fel cum sunt și clișee despre alte popoare. Exemplul lui Truță nu lasă ca aceste clișee să greveze asupra imaginii propriului popor.
Ambasadorul României susține nevoia de implicare mai mare a românilor în viața politică și socială a țării gazde.
George Bologan, ambasadorul României în Spania: Am făcut un apel la românii de aici de a participa la viața politică. Dorința mea a fost ca prin acest gest pe care l-am făcut să deblocăm cumva potențialul pe care românii îl au în a se implica în viața politică locală.
Alegerile Locale din Spania vor avea loc la începutul anului următor. Conform legii Spaniole, la aceste alegeri poate participa, atât prin vot cât și prin depunerea candidaturii, oricine este rezident în Regat. Oficial, în Spania sunt 633 de mii de rezidenți români.