Primele C.I. electronice vor fi eliberate la mijlocul anului 2018
Cartea electronică de identitate este temă de dezbatere şi la Radio România Actualităţi, în emisiunea "Probleme la zi", după Radiojurnalul orei 13:00.
Articol de Daniela Vasilescu, 21 Martie 2017, 08:07
Noua carte electronică de identitate ar putea intra în vigoare la jumătatea anului viitor. Proiectul de lege a fost prezentat de ministrul de interne, Carmen Dan, care a precizat că documentul va uşura accesul cetăţenilor la diverse servicii, dar şi interacţiunea cu autorităţile.
Ea a mai spus că persoanele care vor refuza noul document electronic, din motive religioase sau de conştiinţă, vor putea obţine o carte de identitate simplă, ca şi până acum. Titularul unui document electronic se va putea autentifica online pentru a beneficia de diverse servicii electronice bancare, fiscale sau de sănătate, a explicat ministrul afacerilor interne, Carmen Dan. Acest document nu va fi obligatoriu şi nu va înlocui cardul de sănătate, în cazul persoanelor care optează pentru varianta clasică a cărţii de identitate.
"Cei care au cărţi de identitate, aşa cum le avem noi acum, vor avea şi card de sănătate. Nu există o impunere. Nu există un termen în care să obligăm cetăţenii români să opteze pentru cartea electronică de identitate şi astfel să renunţe şi la cardul de sănătate", a declarat ministrul Carmen Dan.
Cei care aleg să aibă o carte de identitate electronică vor putea să opteze dacă acceptă sau nu să fie amprentaţi, a spus directorul adjunct al Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor, comisarul şef Anca Berbecariu. Ministrul de interne estimează că primele cărţi electronice de identitate vor fi eliberate la mijlocul anului viitor, iar înlocuirea actualelor cărţi sau buletine de identitate se va face progresiv, în momentul în care vechile documente de identitate expiră.
Unele asociaţii de pacienţi se opun înlocuirii cardului de sănătate cu noua carte electronică de identitate. Reprezentanţii pacienţilor se tem că noul sistem nu va face decât să bulverseze bolnavii. Purtătorul de cuvânt al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Augustus Costache, a explicat însă că măsura are o serie de avantaje şi că preluarea datelor conţinute de cardul de sănătate pe cărţile de identitate nu este o noutate.
"Cumularea cardului de sănătate cu cardul de identitate era prevăzută încă din Legea 95/2006, ca o etapă ulterioară introducerii cardului. Practic, creşte eficienţa, pentru că nu vom mai tipări două carduri. Pacientul nu se mai duce cu două carduri, se duce cu un singur card, iar în ceea ce priveşte banii cheltuiţi, au fost investiţi, în primul rând, în sistemul informatic care rămâne - şi sigur că cele două sisteme vor circula în paralel", susţine purtătorul de cuvânt al CNAS, Augustus Costache.