Primăria Capitalei vrea să identifice zonele de intervenție prioritară pentru reducerea riscului seismic
Primăria Capitalei vrea să identifice zonele de intervenție prioritară pentru reducerea riscului seismic. Banca Mondială estimează că în București sunt 20.000 de clădiri vulnerabile la cutremur, iar Municipalitatea a încheiat contracte de 50 de milioane de euro pentru consolidarea unora dintre ele prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
03 Martie 2023, 16:39
Realizator: Primăria Capitalei vrea să identifice zonele de intervenție prioritară pentru reducerea riscului seismic. Banca Mondială estimează că în București sunt 20.000 de clădiri vulnerabile la cutremur, iar Municipalitatea a încheiat contracte de 50 de milioane de euro pentru consolidarea unora dintre ele prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Afirmația a fost făcută de Răzvan Munteanu, director executiv al Administrației Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, la o conferință de profil.
Răzvan Munteanu: Din datele statistice pe care le avem, Banca Mondială estimează că la nivelul Bucureștiului avem 20.000 de clădiri vulnerabile la risc seismic. Sigur, ele nu sunt toate încadrate într-o clasă de risc seismic, dar sunt construite înainte de 1977 și sunt vulnerabile. În bazele noastre de date avem undeva la 2.500 de clădiri încadrate în clase de risc seismic întâi, clasa a doua de risc seismic sau clase de urgență. Orice imobil care intră într-un program de consolidare trebuie să parcurgă două mari etape: o etapă de pregătire a proiectului și una de implementare. Undeva cam 60-65% din timp ne ocupă partea de pregătire, după care, sigur, intrăm în componenta de execuție, adică efectiv de implementare a proiectului. Partea de pregătire durează undeva la un an și jumătate. Partea de execuție a lucrărilor spre doi ani de zile.