Prima victimă a viscolului
LIVE UPDATES: Ora 18.00 Subsecretarul de stat în ministerul săntătăţii, Raed Arafat, a anunţat că o persoană a fost găsită decedată într-o maşină înzăpezită în zona Adunaţii Copăceni, judeţul Giurgiu.
26 Ianuarie 2012, 08:07
Ora 17.15.Codul portocaliu pentru judeţele Constanţa şi Tulcea, prelungit până vineri la ora 12.00, iar codul galben a fost menţinut pentru Brăila, Buzău, Vrancea, Galaţi, Ialomiţa şi Călăraşi.
Ora 15.30 - Numărul maşinilor blocate în zăpadă se ridică la 650 autovehicule, în principal în judeţele Giurgiu, Ilfov, Buzău, Ialomiţa şi Călăraşi, a anunţat premierul Emil Boc.
Ora 14.15 - Potrivit IPJ Buzău, traficul pe DN 1 B Buzău- Mizil a fost reluat.
Potrivit corespondentului Radio România, Simona Uţă, în judeţul Prahova au fost deblocate toate drumurile judeţene.
Sunt însă, menţinute cele patru filtre ale poliţiei rutiere la ieşirile din judeţ pentru a nu permite autovehiculelor să între în zonele drumurilor naţionale unde sunt înca tronsoane blocate.
Ora 14.07- Traficul pe aeroporturi revine la normal, întârzierile curselor scăzând la doar o oră pe Aeroportul Henri Coandă, a declarat purtătorul de cuvânt al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti.
Ora 14.01 Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România anunţă utilizatorii reţelei de drumuri naţionale din România că a fost deschis traficul pe DN 7 Piteşti – Râmnicu Vâlcea şi pe DN 71 Bâldana – Ulmi, iar pe DN1 Centura Bucureşti – Tâncăbeşti a fost deschis traficul pentru vehicule cu masa totală maximă autorizată mai mică de 7,5 tone.
Traficul a rămas închis pe următoarele autostrăzi şi drumuri naţionale din cauza fenomenelor meteo extreme şi pentru a permite utilajelor de deszăpezire să acţioneze: A1 Bucureşti - Piteşti, A2 Bucureşti – Feteşti, DN 2 Bucureşti – Focşani, DN 2A Slobozia – Urziceni, DN 2B Buzău – Făurei, DN 2C Buzău – Slobozia, DN 2N Dumbrăveni - Jitia, DN 3 Bucureşti – Călăraşi, DN 3A Lehliu – Feteşti, DN 3 B Călăraşi – Feteşti, DN 4 Bucureşti – Olteniţa, DN 5 Bucureşti – Giurgiu, DN 5B Giurgiu – Ghimpaţi, DN 1D Albeşti Paleologu – Urziceni, DN 21 Drajna – Călăraşi, DN 22 Râmnicu Sărat – Brăila, DN 22A Ciucurova – Topolog, DN 23B Măicăneşti – Codreşti, DN 24D Bârlad – Galaţi, DN 31 Călăraşi - Mânăstirea, DN 41 Daia – Olteniţa, DN 61 Ghimpaţi – Găeşti şi DN 73 Câmpulung – Râşnov.
DN 73D Colibaşi - Câmpulung este blocat între kilometrii 48 şi 49, iar DN 1A este blocat în zona localităţii Crevedia.
Harta drumuri blocate. (Click pe poză pentru a mări). |
Ora 14.00 - În Bucureşti nu există nicio unitate de învăţământ închisă din cauza ninsorilor, spune inspectorul general al capitalei Cristian Alexandrescu. Potrivit acestuia, directorii de şcoli pot decide suspendarea cursurilor până la o evoluţie meteo favorabilă.
Ora 13.36 - Mai multe autocare sunt blocate pe DN 5 Giurgiu - Bucureşti, în zona localităţii Uzunu.
Ora 13.30 Traficul rutier pe mai multe artere principale de circulaţie ale Capitalei va fi închis alternativ, având în vedere avertizările meteorologilor care anunţă scăderea semnificativă a temperaturilor începând cu noaptea de joi spre vineri, au decis Primăria Municipiului Bucureşti şi Brigada de Poliţie Rutieră.
Citiţi şi: |
Comunicatul Primăriei Municipiului Bucureşti. |
Decizia închiderii circulaţiei pe anumite sectoare de drum a fost luată cu scopul de a interveni cu baterii de utilaje pentru eficientizarea acţiunii de deszăpezire şi pentru a degaja zăpada acumulată la marginea carosabilului.
Pe parcursul acestei nopţi operatorii de salubritate vor împrăştia manual material antiderapant pe străzile laterale şi între blocuri.
Ora 13.00 - Toate unităţile de învăţământ situate în judeţul Călăraşi sunt închise joi şi vineri, la recomandarea Inspectoratului Şcolar Judeţean din cauza condiţiilor meteo nefavorabile.
Potrivit consilierului ministerial Tudorel Urian, la această dată, la nivelul întregii ţări, sunt închise 364 de şcoli din 19 judeţe.
Cursurile neefectuate vor fi recuperate conform unui grafic stabilit de către conducerile şcolilor, ne-a informat redactorul Radio România, Cristina Iliescu.
Ora 12.00 În urmă cu câteva minute coloana de maşini cu persoanele care au înnoptat la Cuca s-a pus în mişcare, către Galaţi, cu utilajele de deszăpezire în faţă, a declarat prefectul Paul Florea, citat de corespondentul Radio România Actualităţi, Maria Mandiţă.
Pentru aducerea, la Galaţi, a celor 144 de persoane care au petrecut noaptea la primăria Cuca, nu este nevoie de intervenţia în forţă sau de folosirea tancurilor cu şenile, aşa cum a sugerat premierul Emil Boc, a adăugat prefectul judeţului Galaţi, Paul Florea.
Acesta a precizat că din cele 13 drumuri judeţene, câte erau blocate joi dimineaţă, mai sunt blocate 9 şi că în următoarele două ore se va decide care drumuri judeţene vor fi închise circulaţiei, pentru ca oamenii să nu mai rămână înzăpeziţi pe drumuri.
Ora 11.57 - Potrivit Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti, 19 curse aeriene care trebuiau să aterizeze sau să decoleze de pe aeroporturile din Bucureşti sunt anulate.
Ora 11.43 - În prezent, accesul în Bucureşti se poate face doar pe drumul naţional 6, dinspre Alexandria.
Video: Polei pe Centura Bucureşti Sud
Ora 11.15 - Potrivit CFR Călători, două vagoane ale trenului Intercity 582 Bucureşti Nord - Constanţa au deraiat din cauza vremii nefavorabile. Cei 120 de pasageri sunt în siguranţă.
Ora 11.00 - Potrivit Ministerului Administraţiei şi Internelor, 37 de drumuri naţionale şi 80 judeţene sunt blocate.
545 localităţi din 21 de judeţene au fost afectate, 45 de localităţi izolate şi alte 480 au probleme de alimentare cu energie electrică.
Ora 10.20 - Potrivi Infotrafic, cele mai importante rute blocate sunt A1 Bucureşti - Piteşti şi A2 Bucureşti-Lehliu.
Ora 10.00 - Problemele din traficul aerian au dus la amânarea vizitei pe care comisarul european pentru politică regională, Johannes Hahn, urma să o facă la Bucureşti. Anunţul a fost făcut în această dimineaţă de Comisia Europeană.
Ora 9.56 - Mai multe drumuri judeţene şi naţionale din Ilfov sunt închise din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, potrivit IPJ Ilfov.
Ora 9.35 - Treisprezece curse de pe Aeroportul Otopeni şi alte trei de pe Aeroportul Băneasa au fost anulate, a anunţat Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti.
Ora 9.28 - Potrivit Agerpres, circulaţia rutieră pe DN1 B Buzău-Ploieşti a fost oprită, după ce alte patru drumuri naţionale şi 11 judeţene au fost închise cu o zi în urmă.
În judeţ mai sunt închise DN2, Buzău-Bucureşti, DN2 B, Buzău-Brăila, DN 2C, Buzău-Slobozia şi DN 22, Râmnicu Sărat, limita cu judeţul Brăila.
Alte 11 drumuri judeţene din sudul judeţului sunt blocate circulaţiei rutiere, iar peste 40 de localităţi rurale sunt practic izolate.
Intersecţia bulevardul Camil Ressu cu bulevardul Liviu Rebreanu. Foto: Alexandru Lancuzov |
Ora9.19- anumite linii RATB de autobuze sunt deviate. Este vorba despre liniile 148, 149, 301, 449, 780, 783 care întorc la Aeroportul Băneasa. Autobuzele 168 şi 162 circulă pe trasee modificate
Ora 8.50 - Potrivit CFR, 24 de trenuri au fost anulate, iar altele au întârzieri medii de 60 de minute.
Este vorba despre trenuri care circulă spre Constanţa, Suceava, Timişoara, Galaţi, Braşov, Bârlad, Piteşti şi Roşiori Nord.
Călătorii vor fi preluaţi cu alte trenuri aflate în circulaţie, în direcţiile respective iar trenurile rămase în circulaţie vor fi suplimentate
Peste o mie de persoane şi sute de maşini sunt înzăpezite pe mai multe şosele din sudul şi estul ţării, iar autorităţile fac eforturi să ajungă la aceştia.
Din cauza viscolului, cablurile de înaltă tensiune au fost avariate, iar peste 100 de localităţi au rămas fără curent electric.
"În momentul de faţă avem aproximativ o mie de persoane care mai sunt înzăpezite. La majoritatea dintre aceştia s-a ajuns, dar o parte refuză să-şi părăsească autovehiculele şi să fie cazate în alte locaţii până ce drumurile vor fi deszăpezite."
"Pe drumul european E85, în zona Mihăileşti, au rămas tirurile care erau de ieri în zonă. Pe DN, în zona Baloteşti, colegii de la Jandarmi şi colegii de la Politie încearcă să elibereze carosabilul, dar acolo sunt şi multe autovehicule care sunt abandonate", a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Alin Maghiar, pentru redactorul nostru, Nicoleta Turcu.
Potrivit acestuia, oamenii scoşi din zăpadă sunt cazaţi în şcoli sau grădiniţe, sau spitale.
Li se asigură ceai cald, pături, condiţii de cazare., iar în unele locuri chiar şi hrană.
Aproximativ 130 de localităţi au rămas fără curent electric.
Cele mai afectate regiuni sunt în sudul şi estul ţării
La această oră nu se circulă pe două autostrăzi şi pe foarte multe drumuri naţionale.
Situaţii mai dificile sunt în judeţele Ialomiţa, Călăraşi, Constanţa şi Tulcea.
"28 de drumuri naţionale au circulaţie blocată din cauza condiţiilor meteo nefavorabile. La acestea adăugăm autostrada A1 Bucureşti-Piteşti şi autostrada A2 Bucureşti-Feteşti. Se circulă extrem de greu pe Centura Bucureştiului, iar traficul este întrerupt la intersecţia cu DN2."
"În judeţul Dâmboviţa avem blocaje pe DN72 Târgovişte-Găeşti şi DN 7 Costeştii din Deal-Mătăsaru. În judeţul Galaţi s-a întrerupt traficul rutier pe DN 24D Galaţi-Bârlad, iar din informaţiile pe care le avem de la Poliţia Rutieră Ialomiţa, s-a luat măsura blocării traficului pe următoarele drumuri naţionale din judeţ: Slobozia-Călăraşi, adică DN21, Feteşti-Călăraşi DN 3B şi DN3 A Feteşti-Drajna", a declarat, de la Centrul Infotrafic, comisarul Cătălin Bocai.
În judeţul Călăraşi, traficul rutier a fost întrerupt pe toate drumurile naţionale şi judeţene.
Decizia a fost luată din cauza vizibilităţii reduse şi a viscolului foarte puternic.
Traficul aerian şi feroviar afectate de ninsori şi viscol
Pe Aeroportul Otopeni sunt anulate 8 curse interne şi 7 internaţionale, iar pe Aeroportul Băneasa - 5 curse internaţionale sunt anulate.
Şi circulaţia feroviară este perturbată.
Trenurile care sosesc în Gara de Nord din Bucureşti au întârzieri de la 40 până la 200 de minute.
Şi cele care pleacă din Gara de Nord au întârzieri de cel puţin 20 de minute.
Potrivit CFR Călători, macazurile de la intrarea în Gara de Nord sunt acoperite de zăpada spulberată de viscol.
Sunt anulate până după-amiază cursele care fac legătura cu aeroportul Otopeni, precum şi cele de pe ruta Bucureşti Nord - Pantelimon Sud - Bucureşti Obor şi retur.
Porturi închise din cauza vântului
La malul mării, vântul puternic ţine în continuare porturile închise.
În porturile Constanţa Nord, Constanţa Sud, Midia şi Mangalia şi portul fluvial Constanţa Sud-Agigea, operaţiunile de încărcare-descărcare sunt restricţionate încă de aseară.
Şi traficul pe Canalul Dunăre-Marea Neagră a fost oprit. Ofiţerii port-control au transmis comandanţilor navelor avize de înrăutăţire a vremii şi le-au solicitat să ia măsuri suplimentare la bord pentru a preveni accidentele.
Vântul suflă cu forţa 7 la 8, iar pe mare s-au format valuri de peste 8 metri înălţime.