"Prima Casă" continuă şi în acest an
Programul "Prima Casă" merge deocamdată după criteriile de anul trecut. Acesta are alocat, în 2013, un plafon de noi garanţii de 200 de milioane de euro.
Articol de Iulian Olescu, 29 Martie 2013, 19:08
Programul "Prima Casă" - gândit de autorităţi pentru a impulsiona vânzările şi considerat de mulţi specialişti colacul de salvare de care a beneficiat piaţa după declanşarea crizei - merge deocamdată după criteriile de anul trecut.
Bugetul este suficient pentru a acoperi cererea de credite, dau asigurări autorităţile, care însă nu sunt foarte clare atunci când vine vorba de o eventuală transformare a "primei case" în "noua casă", adică de condiţionarea clienţilor în funcţie de vechimea locuinţei pe care vor să o cumpere.
Programul "Prima casă" are alocat, în 2013, un plafon de noi garanţii de 200 de milioane de euro.
La această valoare se adaugă însă sumele neutilizate din plafoanele alocate programului "Prima casă IV" în 2012, aşa încât, având în vedere şi faptul că riscurile se împart proporţional între stat şi finanţator, în 2013 se puteau acorda credite prin intermediul programului de peste 770 de milioane de euro.
Din datele prezentate de Fondul naţional de garantare a creditelor pentru IMM-uri, în acest an, până la 25 martie, au fost acordate finanţări în valoare de uşor peste 200 de milioane de euro, ceea ce înseamnă că mai sunt disponibile aproximativ 572 de milioane de euro.
Şi în 2013 a continuat tendinţa din ultimii doi ani de creştere uşoară a ponderii imobilelor construite după 2008 în preferinţele beneficiarilor, însă tot cele construite înainte de această perioadă predomină.
Se achiziţionează în principal imobile cu 2 camere, însă a crescut şi ponderea celor cu 3 camere, în special în detrimentrul segmentului garsonierelor.
Piaţa imobiliară, în 2013, nu va avea o evoluţie spectaculoasă, iar preţurile apartamentelor s-ar putea să scadă puţin, crede analistul imobiliar Radu Zilişteanu, doctor în economie.
"Piaţa imobiliară în 2013 a început destul de liniştit şi este în mare măsură asemănătoare cu ceea ce s-a întâmplat în 2012.
"Deci evoluţii deloc spectaculoase pe toate segmentele pieţei imobiliare, anticipez faptul că în acest an pot fi posibile uşoare scăderi de preţuri, însă extrem de mici", spune Radu Zilişteanu.
Despre anunţata intenţie de transformare a programului "Prima casă" într-unul care să ofere posibilitatea achiziţionării numai de locuinţe noi nu este clar încă dacă şi când va fi pusă în practică.