Prim-ministrul Dacian Cioloş, într-o vizită de două zile la Bruxelles
Premierul Dacian Cioloş pleacă pentru două zile la Bruxelles, unde are programate întâlniri cu mai mulţi lideri ai Comisiei Europene, dar şi ai Parlamentului European.
Articol de Petruţa Obrejan, 15 Februarie 2016, 06:47
Premierul Dacian Cioloş pleacă astăzi într-o vizită de două zile la Bruxelles, unde are programate întâlniri cu preşedintele şi mai mulţi lideri ai Comisiei Europene, dar şi ai Parlamentului European.
Pe agendă se vor afla migraţia, uniunea energetică, progresul României în cadrul MCV şi aderarea ţării la Schengen.
Premierul Dacian Cioloş îşi propune ca timp de două zile să explice înalţilor reprezentanţi ai Comisiei Europene şi ai Parlamentului European care sunt priorităţile Guvernului de la Bucureşti, ce-şi propun autorităţile în plan economic, programul de reforme administrative şi modul în care România îşi propune să se implice în dezbaterile ce frământă acum comunitatea europeană.
Astfel, vizita va debuta cu o întrevedere cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, urmată de un dejun de lucru cu preşedintele Partidului Popular European, Joseph Daul, pentru ca la ora 16:00, ora Bruxelles-ului, premierul Dacian Cioloş să se întâlnească cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.
Cea de-a doua zi a vizitei va fi marcată de o serie de discuţii atât cu preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, cât şi cu vicepreşedinţii Comisiei Europene, responsabili cu uniunea energiei, euro şi dialogul social, dar şi cu ocuparea forţei de muncă, creşterea economică, investiţiile şi competitivitatea, astfel că teme precum, fenomenul migraţiei, securitatea energetică, viitorul Spaţiului Schengen şi perspectivele României de aderare la această zonă vor fi cu siguranţă discutate.
Pe de altă parte, nu vor fi uitate nici progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, acesta reprezentând, de altfel, un punct important al agendei premierului, astfel că ultimul raport al Comisiei Europene, publica la finalul lunii ianuarie, preciza că,în 2015, România şi românii au dovedit că au voinţa de a lupta împotriva corupţiei şi de a apăra independenţa sistemului judiciar.
Mai mult, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, spunea la acea dată că s-a constatat că sistemul judiciar şi Parchetul Anticorupţie au dat dovadă de profesionalism şi de angajament, obţinând rezultate bune în urmărirea penală a cazurilor de corupţie.
De asemenea, reformele au fost asumate la nivel intern, însă aceste eforturi trebuie continuate şi intensificate şi în 2016.
Ministrul justiţiei, Raluca Prună, afirma recent că există totuşi premize destul de clare ca într-un orizont de timp apropiat, Mecanismul de Cooperare şi Verificare să nu mai fie necesar, evitând totuşi să se pronunţe asupra unei date concrete la care acest sistem ar putea fi eliminat.
De asemenea, şeful Executivului român are programate şi o întâlnire de lucru cu europarlamentarii români la reprezentanţa permanentă a Uniunii Europenei din Bruxelles.