Preţul energiei electrice la Bursă a atins un maxim istoric
Situaţia, însă, pare să revină la normal, întrucât pentru mâine sunt anunţate cote semnificativ mai mici pentru energia livrată.
Articol de Bogdan Isopescu, 17 Ianuarie 2019, 17:39
Preţul energiei electrice a atins un nivel istoric pe Bursa din România, ajungând la 507 lei pe Megawat/oră, pe fondul tensiunilor de la Complexul Energetic Oltenia.
Situaţia, însă, pare să revină la normal, întrucât pentru mâine sunt anunţate cote semnificativ mai mici pentru energia livrată.
Preţul energiei electrice a scăzut pe piaţa PZU astfel că media pentru energia care va fi livrată mâine, 18 ianuarie, este de 375 de lei pe Megawat/oră, o scădere substanţială faţă de preţul istoric de astăzi, de 507 lei pe Megawat/oră. Este prima scădere semnificativă de la izbucnirea grevei salariaţilor din Complexul Energetic Oltenia, săptămâna trecută, moment după care preţul pe bursă a depăşit în fiecare zi 400 de lei pe Megawat/oră, comparativ cu începutul lunii ianuarie, când preţurile se situau sub 300 de lei.
Motivul scăderii poate fi atât perspectiva unei rezolvări rapide a grevei din Complexul Oltenia, în urma negocierilor de la Târgu Jiu, dar şi producţia mai mare de energie eoliană şi fotovoltaică, în condiţiile în care meteorologii anunţă o perioadă favorabilă acestui sector.
În acest moment producţia din surse regenerabile a urcat la 32 de procente, iar aici includem hidrofotovoltaic şi eolian, iar centrala de la Cernavodă produce încă 19 %. Producţia de energie pe bază de cărbune a scăzut la 20%, în timp ce hidrocarburile continuă să aibă cea mai mare pondere, în speţă peste 26%.
Ca privire de ansamblu, sistemul energetic al României produce zilele acestea mai puţin decât consumul, astfel că ţara noastră continuă să importe aproximativ 1400 de Megawaţi/oră pe anumite sectoare orare.
Sursa acestei balanţe negative poate fi preţul mai scăzut al energiei din import sau, dimpotrivă, problemele înregistrate de sistemul naţional, inclusiv în privinţa grevei minerilor.