Președinția UE: Alocuţiunea preşedintelui Antonio Tajani
Discursul președintelui Parlamentului European Antonio Tajani la ceremonia de inaugurare a mandatului României la președinția UE.
Articol de Radiojurnal, 10 Ianuarie 2019, 22:19
Discursul președintelui Parlamentului European Antonio Tajani la ceremonia de inaugurare a mandatului României la președinția UE.
Bună seara, România! La mulţi ani! Cele mai bune urări pentru noul an! 2019 va fi un an determinant pentru România şi pentru Europa. Preşedinţia României va trebui să prezideze Consiliul Uniunii pe parcursul lunilor care preced alegerile europene, într-un moment în care cetăţenii cer o Europă mai eficace. România a avut întotdeauna o vocaţie europeană, de peste 2000 de ani. Strămoşii românilor au traversat Dunărea, au ajuns pe aceste meleaguri, unde au edificat o zonă unică în lume. Istoria s-a schimbat, ţara dvs îşi trage numele din prezenţa romanilor aici, sunt şi eu acum un român pentru că sunt aici.
Aceste rădăcini comune şi o prietenie naturală ne apropie. (Domnul Tajani este italian - n.r.). Cunosc calităţile prin care România poate contribui la succesul acestei preşedinţii. Schimbările s-au succedat rapid, schimbările tehnologice, tensiunile de la frontieră, încălzirea climatică, teorismul, toate acestea sunt provocările europene. Dacă nu suntem capabili să dăm răspunsuri rapide, sirenele populiste vor răsuna şi vor face lumea mai nesigură. E nevoie mai mult ca oricând de o Europă puternică, care să protejeze cetăţenii noştri. Este esenţial să muncim împreună pentru o Europă mai eficientă, şi România va răspunde acestei exigenţe, o Europă comună, pentru că reflectă voinţa comună. Împărtăşesc viziunea marelui diplomat Grigore Gafencu, care după al doilea război mondial a spus despre Europa, "Nu există decât o singură Europă, chiar dacă este încă mutilată şi împărţită. Ideea europeană este indivizibilă, Europa poate renaşte în Est. Nicăieri Europa nu este mai puternică decât în statele din Est./dstanesc/. Este o promisiune a păcii şi în consecinţă o promisiune a eliberării. Forţa europeană nu este în van, se opune violenţei drumului naţionalist şi se bazează pe valori, democraţie, stat de drept, respectul demnităţii, egalitate de şanse. Europa trebuie să aibă metode de acţiune, bugetul trebuie să fie unul politic care să reflecte eficacitatea. Este greşit să reducem fondurile de coeziune, cheltuielile agricole, trebuie să avem un buget care stimulează în mod real economiile. Sunt necesare resurse suplimentare pentru a favoriza tranziţia energetică. Parlamentul European va vota un proiect de buget cu aceste priorităţi. În timpul preşedinţiei române vom susţine aceste idei de coeziune şi solidaritate, acestea reflectate în viitorul buget. Vreau să mulţumesc României pentru ca a acceptat să primească migranţii care cer azil şi debarcă în Europa.
Principiul solidarităţii va fi aplicat de România şi în adeziunea sa la Spaţiul Schengen, Parlamentul European a susţinut întotdeauna ţările în curs de aderare la acest Spaţiu. Fac un apel la statele membre care blochează această aderare să îşi modifice poziţia. Aderarea României şi a Bulgariei la Spaţiul Schengen va fi benefică pentru securitatea şi pentru ţările europene.
Sper că va fi îndeplinită sub preşedinţia dumneavoastă. Votul asupra Brexitului, războaiele comerciale, contestaţiile cetăţenilor, mişcările suveraniste sunt lucruri care trebuie urmărite. De la începutul mandatului meu am primit 14 şefi de stat şi de guverne europene la Parlamentul European pentru a discuta despre cum putem să schimbăm Uniunea./mnecula/ Vreau să-i mulţumesc preşedintelui Iohannis pentru contribuţia sa preţioasă. Un mare mulţumesc.
România va juca un rol central în construcţia viitoarei Europe şi summitul de la Sibiu, din martie anul viitor, va duce la obţinerea acestor rezultate pe mai multe subiecte: guvernanţa economică şi promisiunile de concurenţă echitabilă. Trebuie să apărăm şi drepturile cetăţenilor, să voteze liberi în timpul viitoarei alegeri europene, garantăm campanie europeană fără manipulări şi pe baza convingerilor politice. Cum a spus filosoful Emil Cioran: "Nu trebuie să ne fie frică".
Drumul care se deschide în faţa dvs va fi dificil, dar poporul român nu este singur. Pentru prima dată România îşi asumă preşedinţia Consiliului, va răspunde acestei provocări, sunt sigur. Puteţi conta pe sprijinul Parlamentului European şi al meu personal. La câteva săptămâni de la Centenarul independenţei, aş dori să amintesc acest proverb românesc: "Unde-i unul e putere, unde-s doi, puterea creşte". Deci să facem acest lucru. Mulţumesc!