Preşedintele Klaus Iohannis- la Strasbourg despre relaţia cu Chişinăul
Relaţiile României cu Republica Moldova a fost o temă majoră pe agenda preşedintelui Klaus Iohannis la Strasbourg
Articol de Dan Preda, 26 Ianuarie 2017, 03:29
Republica Moldova şi susţinerea necondiţionată a Chişinăului de către Bucureşti a constituit una dintre temele majore abordate de preşedintele Klaus Iohannis atât în întrevederile cu oficialii Consiliului Europei, cât şi în cadrul discursului din plenul Adunării.
Evident, chestiunea nu a trecut neobservată şi prima întrebare adresată după discurs şefului statului român a vizat exact felul în care relaţia dintre Moldova şi România poate evolua în condiţiile în care noul preşedinte de la Chişinău se declara gata să abandoneze relaţia cu Uniunea Europeană. Răspunsul domnului Iohannis a fost scurt şi ferm, arătând că nimeni nu poate schimba cursul acestei relaţii.
Deşi aplaudat, răspunsul preşedintelui nu constituie practic o noutate, deşi poate circumstanţele sunt diferite, pentru că de mulţi ani, vreme de mai mulţi preşedinţi sau regimuri, în mod corect, România nu şi-a schimbat politica externă şi interesele majore. Rămânem un stat predictibil, cu abordări transparente, chiar dacă uneori tonuri mai stridente ale politicii interne zgârie urechile fine ale cancelariilor occidentale. Este ceea ce s-a auzit cu claritate la Strasbourg, şi anume că de 26 de ani România susţine şi contribuie la prosperitatea şi integrarea europeană a Moldovei, un mesaj cu atât mai limpede cu cât mai confuz a devenit mesajul la Chişinău, după învestirea unui preşedintele pro-rus, oricât de palidă ar putea părea această funcţie într-o republică parlamentară.
Pentru a ridica vălul măcar dintr-o parte asupra perspectivelor Moldovei, am întrebat-o pe doamna Liliana Palihovici, membră a delegaţiei parlamentare a Republicii Moldova la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, cum a perceput răspunsul domnului Iohannis.
Liliana Palihovici: Preşedintele României a confirmat astăzi că România este marele prieten al Republicii Moldova şi rămâne să fie prietenul cetăţenilor din Republica Moldova, indiferent de cine va fi ales şi în ce funcţie va fi ales - aşa a spus domnul preşedinte. Asta înseamnă că nu politicienii din Moldova au susţinere, dar cetăţenii Republicii Moldova au susţinerea României. Şi ăsta este un lucru de ap[reciat şi cred că toţi cetăţenii Moldovei apreciază acest lucru."
Liliana Palihovici, deputat PLDM, vicepreşedinte în Parlamentul Republicii Moldova şi dascăl de istorie este optimistă şi nu crede că, în actuala configuraţie, ar putea exista riscul ca parlamentul de la Chişinău să aprobe eventuale decizii anti-europene ale preşedintelui Igor Dodon.