Preşedintele K. Iohannis a trimis bugetul la parlament pentru reexaminare
Curtea Constituţională a admis săptămâna aceasta sesizarea şefului statului privind Legea pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în bugetul de stat.
Articol de Oana Bâlă, 08 Martie 2019, 16:41
Preşedintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului Legea bugetului pe 2019, spre reexaminare. Cadrul macroeconomic pe care s-a fundamentat bugetul anului 2019 este lipsit de realismul necesar unei construcţii bugetare credibile, se arată în document.
Într-o declaraţie de presă, consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu, de la Departamentul politici economice şi sociale, a prezentat argumentele pentru care preşedintele a făcut acest demers, calificat de reprezentanţii puterii drept politicianist.
Scenariul de creştere economică de 5,5% în 2019 nu pare o prognoză macroeconomică responsabilă, este de părere consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu, care a precizat că importante economii partenere ale României se confruntă deja cu încetiniri, iar evaluările recente ale unor agenţii arată că pot urma prognoze cu perspective negative.
El a subliniat că veniturile sunt supra-evaluate în proiectul de buget cu circa 10 miliarde de lei, adică 1% din Produsul Intern Brut, ceea ce reprezintă foarte mult, în raport cu deficitul bugetar estimat. În acelaşi timp, analiza bugetului arată subestimarea unor capitole de cheltuieli sau chiar ajustări negative deliberate, aşa cum stau lucrurile în cazul pensiilor.
"În proiectul de buget pus în dezbatere publică pe 31 ianuarie, cheltuielile cu pensiile din bugetul asigurărilor sociale de stat erau prevăzute la 69,3 miliarde lei. După doar o săptămână, în bugetul adoptat de guvern, în 8 februarie, cheltuielile cu pensiile au devenit 68,1 miliarde lei, cu 1,2 miliarde lei mai puţin. Este deosebit de importantă clarificarea acestei situaţii, care poate arăta că banii din buget nu asigură necesarul pentru plata tuturor pensiilor. Calculele ne arată cheltuieli cu pensiile subestimate cu circa 1,4 miliarde lei", a declarat Cosmin Marinescu.
Consilierul prezidenţial a mai atras atenţia că executivul a periclitat investiţiile autorităţilor publice locale prin întârzierea cu care a trimis bugetul în Parlament şi a adăugat că şi sistemul de asistenţă socială descentralizată ar putea fi afectat. În opinia sa, Parlamentul are datoria de a oferi României un buget credibil, bine fundamentat, care să nu împovăreze viitorul economic al românilor, ci să ofere garanţii de stabilitate.
Curtea Constituţională a respins săptămâna aceasta sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis privind bugetul de stat pe anul 2019, dar a admis sesizarea şefului statului privind Legea pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în bugetul de stat.