Premierul promite sprijin IMM-urilor
Primul-ministru Emil Boc a declarat că în viitorul apropiat perioada de înfiinţare a unei firme va scădea de la 10 la 3 zile, iar din luna august va fi funcţional cardul Kogălniceanu.
Articol de Daniel Neguţ, 14 Iulie 2011, 15:49
Întreprinzătorilor români li se promite din nou simplificarea procedurilor pentru înfiinţarea unei firme.
Premierul Emil Boc a vorbit joi, la Bucureşti, despre susţinerea întreprinderilor mici şi mijlocii, în contextul eforturilor de redresare a economiei româneşti.
Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România a cerut premierului să continue seria de măsuri pentru susţinerea IMM-urilor.
Premierul Emil Boc a subliniat că pe lângă măsurile deja luate, sunt pe cale de implementare două proiecte, iar un al treilea va fi realizat în viitorul apropiat şi este vorba, într-adevăr, despre scăderea perioadei necesare pentru înfiinţarea unei firme de la zece zile acum, în medie, la trei zile, aşa cum este cerinţa europeană.
Pe de altă parte, din luna august va fi funcţional cardul Kogălniceanu, ceea ce va însemna un sprijin major acordat de stat IMM-urilor ce solicită credite, iar chiar din luna aceasta, se speră că va fi finalizată aprobarea Legii parteneriatului public-privat, unde există inclusiv normele de aplicare, lege care va aduce mai multe investiţii în România, pe de o parte, iar pe de altă parte, va facilita accesul IMM-urilor la proiectele de investiţii.
Premierul Emil Boc a profitat de întâlnirea de joi pentru a pleda încă o dată pentru introducerea în Constituţie a unor prevederi care să ducă la o mai bună guvernare economică.
Emil Boc s-a referit la faptul "că ar fi două măsuri de siguranţă împotriva populismului" şi are în vedere în propunerile de modificare a Constituţiei includerea obligativităţilor de a nu se depăşi un deficit bugetar de 3% din PIB şi nici datoria de publică, de 60% din PIB, adică normele europene, prin Tratatul de la Maastricht.
De altfel, premierul a precizat că Germania a făcut deja aceste modificări, iar Franţa se pregăteşte să le facă şi a spus că avem acum un deficit, o datorie publică de 31% din PIB, ceea ce este liniştitor, după cum s-a exprimat premierul.
Premierul a mai spus că spre deosebire de Grecia, Italia, Spania sau Portugalia, România a reuşit să realizeze echilibrele bugetare necesare din timp.