Prefecții nu vor mai fi funcționari publici
În şedinţa de guvern s-a decis ca prefecţii să nu mai fie înalţi funcţionari publici, ci să devină deminitari.
Articol de Andrei Şerban, 27 Ianuarie 2021, 20:29
Pensiile de anul acesta vor fi mai mari decât anul trecut, iar cheltuielile cu pensiile vor creşte cu aproape 8 miliarde de lei - a declarat, astăzi, premierul Florin Cîţu, după şedinţa de guvern.
El a reiterat că proiectul de buget de stat va fi construit pentru anul acesta cu un deficit de 7% şi va trebui să susţină relansarea economiei.
În şedinţa de astăzi a Executivului s-a descis ca prefecţii să nu mai fie înalţi funcţionari publici, ci să devină deminitari.
Reporter: Andrei Şerban - Acest act normativ a fost elaborat de ministrul administraţiei, Cseke Attila, care a argumentat că legea fundamentală spune că funcţia de prefect reprezintă la nivel local Guvernul, iar Executivul este întotdeauna politic - a arătat Cseke Attila - care a adăugat că noua ordonanţă de urgenţă clarifică numirea politică a prefecţilor şi subprefecţilor care, în prezent, este o stare de fapt.
Cseke Attila: Reglementăm în drept ceea ce avem de fapt. În realitate, avem de foarte mulţi ani, indiferent de guvernare, în funcţiile de prefect şi în funcţiile de subprefect oameni politici şi terminăm cu această ipocrizie. Este de notorietate că oameni politici, prin diverse concursuri organizate, ajung în categoria funcţionarilor publici, pentru a exercita în mod temporar apoi această funcţie de prefect sau de subprefect.
Reporter: Aşadar, ordonanţa de urgenţă stabileşte că funcţia de prefect şi cea de subprefect sunt de demnitate publică şi prezintă criteriile de ocupare a acestor posturi: în principal, candidaţii trebuie să aibă studii universitare şi să fi absolvit programe de formare specializată, organizate de Institutul Naţional de Administraţie.
Dacă nu au absolvit astfel de programe, prefecţii şi subprefecţii au la dispoziţie un an de zile pentru a face astfel de cursuri.
(PH)