Potențialul exploatărilor de la Marea Neagră în contextul crizei #Covid-19
Industria de petrol și gaze: exploatările de la Marea Neagră ar putea echilibra anumite efecte economice ale pandemiei.
Articol de Bogdan Isopescu, 01 Aprilie 2020, 12:18
Industria de petrol și gaze recomandă clasei politice să opereze anumite modificări legislative pentru a grăbi proiectele de la Marea Neagră.
Debutul exploatărilor off-shore ar contrabalansa o parte a efectelor economice negative ale pandemiei și ar da un semnal optimist în piață.
Companiile din industria energiei spun că, în ciuda crizei provocate de pandemia COVID-19, guvernul de la București are șansa unor oportunități care ar relansa economia României pentru sectorul energetic și industria subsecventă.
Reprezentanții industriei de petrol și gaze afirmă că, spre exemplu, Guvernul poate grăbi proiectele de la Marea Neagră, fapt care ar da un semnal pozitiv atât pentru investitorii români cât și pentru cei străini.
Daniel Apostol, director în cadrul Federației Patronale pentru Petrol și Gaze, susține că, pe fondul incertitudinilor economice provocate de pandemie, exploatările de la Marea Neagră ar putea relansa proiecte cu impact pozitiv nu doar pentru mediul de afaceri românesc ci și pentru cel regional.
El recomandă autorităților de la București să reconsidere anumite prevederi ale legislației privind exploatările off-shore.
În privința plafonării prețurilor la energie, măsură anunțată prin ordonanța militară, Daniel Apostol spune că până în acest moment industria energiei este solidară cu nevoile societății și nici o companie din din domeniu nu a reacționat negativ față de această intervenție a statului.
El afirmă că măsura luată de Guvern este de natură să prevină posibile speculații și nu vine ca urmare a unei tendințe a pieței.
Dimpotrivă, adaugă el, atât pe piețele internationale cât și pe piața autohtonă, prețurile produselor petroliere au scăzut pe fondul cererii reduse, efect al diminuării activității economice.
AUDIO: Daniel Apostol (interviu difuzat în cadrul emisiunii Agenda Globală, la RRA):