Poşta Română "va fi restructurată"
Reorganizarea Poştei este unul dintre angajamentele guvernului în cadrul acordului de tip preventiv încheiat cu FMI, care prevede reducerea numărului de oficii, de angajaţi şi atragerea de investitori.
Articol de Sergiu Şteţ, 18 Mai 2012, 15:04
Restructurarea Poştei Române revine în actualitate după anunţul ministrului comunicaţiilor referitor la un plan concret de reoganizare a activităţii şi de reducere a schemei de personal.
"Fără disponibilizări instituţia ar intra în faliment dacă planul care prevede destituirea a o sută de directori din ţară şi disponibilizarea altor o mie de angajaţi va fi aprobată vineri de Consiliul de Administraţie, s-ar putea trece direct la disponibilizări din moment ce sindicatele anunţă că nu se opun acestui proces", potrivit lui ministrului comunicaţiilor Dan Nica.
Reorganizarea Poştei este unul dintre angajamentele guvernului în cadrul acordului de tip preventiv încheiat cu FMI.
Angajamentul prevede reducerea numărului de oficii poştale, reducerea numărului de angajaţi şi atragerea unui investitor strategic pentru capitalizarea companiei.
Federaţia Sindicatelor din Poştă susţine reorganizarea companiei şi disponibilizarea de personal, însă consideră că numărul de persoane concediate ar fi prea mare.
"Deci nu suntem împotriva redimensionării personalului, în sensul reducerii numărului de posturi, a celor infiinţate artificial, a celor unde activitatea care se execută se dublează, a celor de conducere ne-necesare care au fost înfiinţate prin hotărâri de guvern la un moment dat. În 2009, când a venit puterea politică a momentului, a considerat că Poşta este o instituţie descentralizată a statului şi a dat prin hotărâre de guvern că se numesc conducători politici în toate zonele.
"Aici pur şi simplu au venit şi s-au băgat într-o structură tehnică, câte unul la fiecare judeţ, care probabil că şi-a mai adus şi el câte unul. Se poate discuta de un număr de posturi care nu au fost până în 2009 şi la care se poate renunţa", spune secretarul general al Federaţiei Sindicatelor din Poştă, Ionel Oţelea.
Poşta are peste treizeci de mii de angajaţi
Conform ministrului comunicaţiilor, Dan Nica, aproximativ o mie dintre aceştia vor fi concediaţi după ce Consiliul de Administraţie al Poştei va aproba planul de restructurare.
Procesul de disponibilizare ar urma să dureze aproximativ două luni, consideră secretarul general al Federaţiei Sindicatelor din Poştă, Ionel Oţelea.
"În momentul în care se aprobă organigrama şi se constată un excedent de personal într-o anume zonă de activitate, conform contractului se anunţă organizaţia sindicală cu privire la numărul persoanelor expuse riscului concedierii şi se aplică prevederile din contractul de muncă. Probabil cam în două luni, cam aşa, pentru că există un preaviz de 20 de zile lucrătoare, care înseamnă treizeci de zile calendaristice, un schimb de corespondenţă, /.../ la ITM a unor situaţii, deci cel puţin două luni", a declarat Ionel Oţelea.
Anul acesta, Poşta Română ar urma să desfiinţeze peste o sută de oficii poştale, după ce anul trecut au fost desfiinţate alte o mie două sute de oficii.
Zilele trecute, într-un interviu pentru portalul de ştiri HotNews, noul director general al Poştei, Ion Smeianu, a declarat că datoria totală a companiei este de două sute zece milioane de lei, echivalentul a aproape cincizeci de milioane de euro.
Directorul general a mai spus că poşta are nevoie urgentă de restructurare, pentru a evita intrarea în insolveţă.
Planul de restructurare prevede, pe lângă disponibilizarea de personal, şi extinderea vânzării de asigurări în oficiile poştale şi oferirea de servicii bancare.