Populaţia stabilă a României "este de 19.043.767 de persoane"
Preşedintele INS, Vergil Voineagu, a spus că rezultatele preliminare validate ale recensământului nu pot fi utilizate în stabilirea listelor electorale permanente.
Articol de Paul Poteraşi, 20 August 2012, 16:50
Preşedintele Institutului Naţional de Statistică, Vergil Voineagu, a declarat luni că populaţia stabilă a României este de 19.043.767 de persoane, fiind vorba despre cei care au reşedinţa obişnuită în România.
Precizarea lui Vergil Voineagu vine după ce rezultatele preliminare ale recensământului au fost validate, urmând să fie înaintate executivului în prima şedinţă.
Membrii Comisiei Centrale pentru Recensământul Populaţiei şi a Locuinţelor au aprobat, luni, o serie de materiale cu privire la desfăşurarea recensământului şi au validat rezultatele preliminare.
Vergil Voineagu a precizat că, până în prezent, au fost procesate 36.809.562 de formulare de recensământ, reprezentând aproximativ 48% din total.
--fb1Preşedintele INS a mai spus că aceste cifre prezentate luni au un caracter informativ şi nu decizional şi nu vor putea fi utilizate în stabilirea listelor electorale.
"Între datele preliminare şi cele definitive care vor fi în semestrul II 2013, pot sau nu pot să apară diferenţe.
"Datele de recensământ nu pot fi utilizate în stabilirea listelor electorale permanente. Pentru întocmirea listelor electorale permanente sunt instituţii abilitate", a declarat preşedintele INS.
Vergil Voineagu a declarat că INS nu a reuşit recenzarea a 2,8% din populaţie, respectiv aproximativ un milion de persoane.
Preşedintele INS a spus că în cazul acestor persoane se va încerca recuperarea datelor prin intermediul altor instituţii abilitate.
Răspunzând unei întrebări cu privire la numărul persoanelor plecate în străinătate, Vergil Voineagu a precizat că pentru a stabili acest număr a fost introdus un formular special, care însă a avut în vedere recenzarea persoanelor plecate din localitatea de domiciliu în străinătate sau în altă localitate, după caz.
În prezent, INS a prelucrat 910.264 de asemenea formulare (PPI), însă nu se ştie câte dintre aceste persoane sunt plecare în străinătate şi câte sunt plecate în altă localitate decât cea de domiciliu, a precizat preşedintele INS.
Reuniunea Comisiei Centrale pentru Recensământul Populaţiei şi a Locuinţelor 2011 a fost convocată de către Institutul Naţional de Statistică, la solicitarea ministrului administraţiei şi internelor, în calitate de preşedinte al Comisiei.
Mircea Duşa a adăugat că după validarea datelor preliminare ale recensământului, acestea vor fi introduse în sistemul electronic fişele de la recensământ, iar în 2013 vor fi anunţate rezultatele finale.
INS anunţa în comunicatul transmis pe 2 februarie privind primele estimări ale recensământului de anul trecut, că aproximativ 2,8% din gospodării nu au putut fi recenzate, ceea ce echivalează cu circa un milion de persoane, luând în calcul familia medie din România, de 2,7-2,8 persoane.
Datele provizorii comunicate de INS în 2 februarie arătau că populaţia stabilă a României numără 19.042.936 persoane, 910.264 de persoane sunt plecate pe perioadă îndelungată din ţară, iar 301.666 de persoane sunt prezente temporar în România.
Astfel, rezulta o populaţie înregistrată de 20.254.866 de persoane.
Populaţia din statisticile curente totaliza 21.354.396 de persoane la 1 iulie 2011.
După recensământul precedent, din 2002, populaţia României a fost de 21.680.974 persoane.
Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor s-a desfăşurat în perioada 20-31 octombrie 2011.