Poprire pe conturi ale ministerului finanţelor
Oamenii de afaceri Ioan şi Viorel Micula au obţinut despăgubiri într-un proces cu guvernul la Curtea de Arbitraj în baza unei clauze de protecţie a investitorilor străini.
Articol de Radiojurnal, 21 Ianuarie 2015, 20:18
Oamenii de afaceri suedezi de origine română Viorel şi Ioan Micula, fraţi, au instituit de aproape o lună poprire pe mai multe conturi ale Ministerului de Finanţe de la diferite bănci şi pe banii din trezorerie, după ce au câştigat un proces cu statul român la Curtea de Arbitraj de la Washington.
Executorul judecătoresc Cristian Mazilu i-a precizat redactorului nostru Andreea Marin că măsura s-ar putea menţine tot anul, întrucât banii astfel obţinuţi nu acoperă datoria pe care statul român ar avea-o faţă de cei doi.
Cristian Mazilu a dat însă asigurări că nu sunt afectate conturile folosite pentru plata salariilor, a pensiilor şi a altor prestaţii sociale.
Cristian Mazilu: Nu este vorba despre faptul că s-ar fi poprit cumva sume de bani din care se plătesc salariile sau pensiile
Reporter: Cât ar trebui să dureze acest sechestru pentru a se acoperi datoriile?
Cristian Mazilu: E posibil să fie poprite pe tot parcursul anului. Ca şi cifră, e undeva la aproximativ 700 de milioane de lei noi. Noi putem executa statul român în integralitatea sa, nu neapărat Ministerul Finanţelor. Este o alegere a statului, că în acest proces a fost reprezentat de Ministerul Finanţelor, dar noi putem executa şi altă entitate a statului.
Clauze de protecţie a investitorilor străini
Oamenii de afaceri Ioan şi Viorel Micula au obţinut despăgubirile într-un proces cu guvernul la Curtea de Arbitraj de la Washington în baza unei clauze de protecţie a investitorilor străini.
Clauza figurează într-un acord bilateral pentru investiţii dintre România şi Suedia din anul 2003.
Pe 1 octombrie, comisarul european pentru concurenţă de atunci, Joaquin Almunia, a transmis guvernului de la Bucureşti o scrisoare prin care îl avertiza de iminenţa unei proceduri de sancţionare pentru încălcarea regimului european al ajutoarelor de stat în cazul în care nu plătea aşa-numita datorie celor doi oameni de afaceri.