Poporul român "este inteligent, are voinţă şi ambiţie"
La Casa Europei din Paris a avut loc o dezbatere dedicată provocării la care răspunde acum România, când deţine, pentru prima dată în istoria sa, preşedinţia semestrială a UE.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 18 Ianuarie 2019, 11:20
Dezbaterea de aseară, de la Casa Europei, din Paris, a fost dedicată provocării la care răspunde acum România, când deţine, pentru prima dată în istoria sa, preşedinţia semestrială a Uniunii Europene.
Gazda dezbaterii a fost doamna Catherine Lalumiere, o femeie cu o carieră politică gigantică, dedicată proiectului european, în care continuă să creadă. Secretar general al Consiliului Europei, în anul 1993, când România era primită în prima structură europeană, Dna Lalumiere şi-a amintit că a văzut plângând delegaţia română, la acel eveniment. Într-o declaraţie pentru Radio România, ea a spus că este optimistă în legătură cu prestaţia ţării noastre la preşedinţia Consiliului Uniunii Europene:
Catherine Lalumiere: „Observ România de mulţi ani. A avut de depăşit numeroase obstacole şi în special moşternirea lăsată de Ceauşescu. Dar poporul român este inteligent, are voinţă şi ambiţie. Eu sunt optimistă. Poporul român a câştigat până acum destule bătălii. Această preşedinţie este o provocare, va fi dificil, perioada pe care o traversăm este tulbure şi complexă. Dar sunt sigură că România va face o foarte reuşită preşedinţie, este perfect capabilă de asta. Am văzut de multe ori cum România s-a luptat cu dificultăţile şi a depăşit obstacolele. Şi de această dată sunt sigură că lucrurile se vor petrece foarte bine.”
După ce a prezentat priorităţile şi importanţa acestei misiuni asumate de România, ambasadorul României la Paris, Luca Niculescu, i-a asigurat pe participanţi, care au pus zeci de întrebări, că românii sunt foarte ataşaţi de construcţia europeană, recunoscută ca o şansă imensă pentru ei şi pentru ţară. În toate aceste şase luni, relaţia dintre România şi Franţa va fi consolidată în cadrul Uniunii Europene.
Luca Niculescu: „Avem şansa ca această primă prşedinţie românească la Consiliului Uniunii Europene să se suprapună cu Sezonul cultural Franţa-România, deci deja sunt foarte multe evenimente care vorbesc despre relaţia noastră bilaterală. Apoi, preşedinţia este o ocazie de a vorbi despre rolul României, cum am făcut-o, aici, la Maison de l’Europe. Vor fi multe astfel de ocazii în care vom ieşi, vom vorbi, vom explica ce însemnă România, ce înseamnă preşedinţia noastră, care sunt priorităţile, care este acţiunea europeană a României, ce înseamnă Europa pentru România, dar în acelaşi timp ce îseamnă România pentru Europa. Timp de şase luni vom face inclusiv astfel de exerciţii de comunicare, dincolo de ce facem zi de zi.”