"Politizarea presei s-a accentuat" în 2011
Potrivit raportului FreeEx privind libertatea presei în România în 2011, politizarea presei s-a accentuat, mulţi politicieni devenind patroni şi manageri mass-media.
04 Mai 2012, 08:50
Raportul notează un fapt aparent paradoxal. Înmulţirea televiziunilor de ştiri pe o piaţă în care încasările din publicitate sunt în declin.
Autorii studiului spun că acest aspect alimentează speculaţiile privind adevărata raţiune de a exista a acestor instituţii media şi anume aceea de a servi ca instrumente de influenţă politică în anul electoral 2012, marcat de alegerile locale din iunie şi de cele parlamentare din noiembrie.
Răzvan Martin, unul dintre specialiştii care au lucrat la raportul privind libertatea presei în România spune că "multe dintre ele, atât cele vechi, cât şi cele nou apărute pe piaţă au proprietari foarte apropiaţi de mediul politic, mulţi dintre ei consilieri politici, oameni apropiaţi partidelor sau unor lideri politici importanţi".
"Nu-i nimic ilegal în asta, însă ridică multe semne privind credibilitatea demersului jurnalistic de acolo", a declarat Răzvan Martin.
Active Watch mai notează că piaţa de media rămâne dominată de oameni de afaceri interesaţi, în primul rând, de obţinerea de avantaje politice şi economice, dispuşi să investească sume fabuloase pentru a-şi atinge aceste scopuri.
Totodată, agenţia observă că goana televiziunilor după rating s-a înteţit, consemnându-se şi în 2011 abateri etice grave de la fabricarea de ştiri, supraexpunerea scandalurilor dintre vedete sau exploatarea evenimentelor tragice.
În raportul dat publicităţii cu ocazia Zilei mondiale a presei se mai consemnează că ziariştii au continuat să fie agresaţi, insultaţi şi ameninţaţi, în special de politicieni, autorităţi, forţe de ordine şi persoane publice.