Politica Agricolă Comună "va fi restructurată din 2014"
Comisarul european pentru agricultură Dacian Cioloş a afirmat la Cluj că statele UE trebuie să renunţe la a face performanţă economică în detrimentul solului şi a biodiversităţii.
Articol de Răzvan Stancu, 06 Mai 2011, 12:33
Noua Politică Agricolă Comună a Uniunii Europene va fi restructurată, din anul 2014, a declarat, la Cluj, comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş.
Potrivit corespondentului România Actualităţi, Claudiu Pădurean, comisarul european a afirmat că vor ramâne plăţile directe, pentru susţinerea agricultorilor, dar şi pentru a-i încuraja să aplice practici care sa ţină seama de protejarea calităţii solului, a apei şi a biodiversitaţii.
Cealaltă componentă a Politicii Agricole Comune va fi programul de dezvoltare rurală.
Acesta va încuraja ceea ce comisarul european a numit agricultura cunoaşterii, adică legătura dintre practica agricolă şi cercetare, organizarea producătorilor agricoli, partea de valorificare a producţiei din fermele mici şi din a producţiei locale pe pieţele locale.
Politica Agricolă Comună va trebui să se armonizeze cu diversitatea sistemelor de producţie specifice fiecărui stat membru al Uniunii Europene, şi nu unui model unic sau dominant de agricultură, a mai afirmat comisarul european pentru agricultură.
"Politica Agricolă Comună va trebui să răspundă pentru prima dată în istoria ei, nu unui model unic de agricultură sau unui model dominant de agricultură în Europa, ci unei diversităţi de sisteme de producţie.
"Între Spania şi Finlanda, între Marea Britanie şi România sau Bulgaria sunt diferenţe enorme şi de producţie şi de relief şi de condiţii de sol şi, mai ales, de sisteme de producţie, de moduri de organizare", a declarat comisarul european pentru agricultură.
Performaţa economică "nu trebuie să fie în detrimentul solului şi a biodiversităţii"
Potrivit Agerpres, Dacian Cioloş a precizat că tendinţa reformei Politicii Agricole Comune este de a oferi instrumente de politică agricolă care să dea posibilitatea statelor membre şi regiunilor să valorifice cât mai mult potenţialul local.
Politica Agricolă Comună se va restructura în jurul a trei obiective majore - securitatea alimentară sau producţia alimentară cantitativ şi calitativ diversă cu respectarea standardelor UE, gestiunea resurselor naturale şi rolul agriculturii în ocuparea şi dezvoltarea spaţiului rural, afirmă comisarul european pentru agricultură.
Dacian Cioloş a mai afirmat că nu mai trebuie căutată performanţă economică în detrimentul solului şi a biodiversităţii iar gestiunea resurselor naturale va fi un obiectiv esenţial al Politicii Agricole Comune.
"Sunt două elemente economic-ecologic care nu mai trebuie să meargă în contradicţie, ci trebuie să meargă împreună şi trebuie să găsim soluţia competitivităţii agriculturii europene, care să integreze cele două aspecte.
"Nu putem face performanţă economică în detrimentul solului şi a biodiversităţii, cum nu putem să facem din terenurile agricole europene doar o grădină fără să ne gândim că trebuie să producem alimente şi bunuri pentru piaţă", a spus comisarul european pentru agricultură.