Poliţia recomandă şoferilor să nu iasă la drum pe durata codului
Miercuri este în vigoare o avertizare cu cod portocaliu de viscol în capitală şi 14 judeţe. Poliţia le recomandă şoferilor din aceste judeţe să nu iasă cu maşina.
Articol de Radiojurnal, 28 Ianuarie 2014, 18:33
Avertizarea meteo de cod portocaliu care intră în vigoare mâine dimineaţă la ora 6:00 vizează judeţele Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Buzău, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Vrancea, Galaţi, Constanţa, Tulcea şi Capitala.
Urmează până mâine la miezul nopţii un nou episod de ninsori abundente, însoţite de vânt care poate atinge 80 km/h la rafală.
Meteorologul de serviciu Alina Şerban avertizează că zăpada va fi troienită, vizibilitatea se va reduce sub 50 metri, iar în sud-estul Dobrogei se va semnala polei.
"Pentru că tocmai am petrecut un episod extrem în weekend-ul ce a trecut, este posibil ca şi în această situaţie ninsoarea asociată cu vânt puternic să reducă vizibilitatea, să troienească zăpada şi să avem zone în care stratul de zăpadă să crească şi mai mult decât atât.
"Vor mai rămâne ninsori slabe pe parcursul zilei de joi în estul ţării, unde şi vântul va mai prezenta intensificări, dar la cote mai reduse, după care vremea va fi geroasă în estul şi sudul ţării iar local şi în centru, acolo unde temperaturile vor atinge chiar -19/-20 în depresiuni", spune Alina Şerban.
Meteorologii mai anunţă că de mâine de la ora 6:00 şi până mâine la ora 23:00, în Oltenia, nord-vestul Munteniei, sud-estul Transilvaniei şi centrul Moldovei, unde va fi valabilă o avertizare cu cod galben, va ninge şi se va depune un strat nou - şi local consistent - de zăpadă.
Viteza vântului va depăşi la rafală 55 km/h, temporar viscolind şi troienind zăpada.
Drumuri închise, trenuri anulate
La această oră, peste 100 de trenuri sunt anulate şi mai sunt drumuri naţionale cu circulaţia întreruptă din cauza acumulărilor de zăpadă în judeţele Ialomiţa, Brăila, Tulcea, Vrancea şi Galaţi.
Reporterul RRA Alex Lancuzov transmite că se lucrează pentru reluarea circulaţiei pe Autostrada Soarelui, între Lehliu şi Feteşti.
Este un tronson de peste 80 km, cu troiene şi suluri de zăpadă. La Lehliu, km 64, şoferii sunt deviaţi de pe Autostrada Soarelui, circulă apoi pe DN 3A, via Drajna, până la Feteşti, unde revin pe A2.
Nu mai avem drumuri naţionale europene cu restricţii de circulaţie.
Dimineaţă a fost ridicată interdicţia de tonaj pentru autotrenuri, pe DN 2, E 85 Bucureşti-Buzău şi, implicit, vom avea valori importante de trafic pe relaţia Huşi-Albiţa, spre Chişinău.
Două drumuri naţionale principale rămân închise în judeţele Brăila şi Buzău. Este vorba despre DN 22, Râmnicu Sărat-Brăila şi DN 23, Olăneasca-Brăila, iar pe relaţia Brăila-Galaţi, DN 22B, se menţine restricţia de tonaj.
Pe calea ferată sunt întârzieri, în medie, de 30 de minute, aproape 140 de trenuri sunt anulate. Nu avem însă garnituri blocate pe traseu sau în staţii. CFR a anunţat încă de ieri că sunt în circulaţie mai multe trenuri spre Constanţa.
Astăzi a fost introdusă în circulaţie o garnitură interegio Bucureşti-Galaţi şi retur, care va opera şi mâine.
Tot mâine, în Bucureşti, precum şi în mai multe judeţe nu se susţine proba practică a examenului auto.
Funcţionează normal Aeroportul "Henri Coandă" Otopeni, cu întârzieri minime, din cauza operaţiunilor obligatorii de degivrare.
Recomandări ale poliţiei
Poliţiştii recomandă ca şoferii să nu plece la drum în condiţii de vreme rea, decât dacă este absolut necesar.
Între timp, autorităţile au decis suplimentarea efectivelor de agenţi din teren, iar în caz de forţă majoră s-ar putea recurge la măsuri similare celor de acum trei zile, când au fost grupate mai multe maşini şi au fost escortate pe porţiunile dificile.
Inspectorul Adrian Creangă, de la Centrul Infotrafic al Poliţiei Române, reiterează apelul către conducătorii auto, să aibă autoturismele echipate corespunzător.
"Dacă deplasările nu pot fi amânate, o condiţie obligatorie, pentru a le efectua, este echiparea corespunzătoare a autovehiculelor, pentru circulaţie în condiţii de iarnă, anvelope specifice sezonului, lanţuri antiderapante, lopată, rezervă de combustibil, sistem de climatizare dezaburire funcţional.
"Este necesar, ca toţi conducătorii auto să respecte strict indicaţiile şi recomandările poliţiştilor rutieri, care acţionează permanent pe toate arterele rutiere din ţară pe care se circulă îngreunat, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile. I
"ndisciplina în aceste condiţii afectează grav circulaţia; mai ales dacă este şi fiscol şi zăpadă, se blochează totul", spune Adrian Creangă.