Poliţia locală a primit atribuţii şi puteri sporite, potrivit unor noi modificări ale Codului Rutier
Poliţia locală a primit atribuţii şi puteri sporite, potrivit unor noi modificări ale Codului Rutier.
Articol de Florin Lepădatu, 09 Noiembrie 2022, 11:12
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Poliţia locală a primit atribuţii şi puteri sporite, potrivit unor noi modificări ale Codului Rutier. Astfel, poliţiştii locali vor avea dreptul de a solicita datele de identificare ale conducătorilor autovehiculelor oprite, staţionate sau parcate neregulamentar. Ei vor putea da şi amenzi în cazul nerespectării acestei obligaţii. Prevederile au trecut la vot în pofida temerilor că poliţişti locali ar putea fi folosiți de primarii în funcţie.
Deputatul USR, Cristian-Paul Ichim, consideră că Poliţia Locală nu este încă pregătită pentru a avea aceleaşi drepturi ca cea Rutieră: ”Sper ca instituțiile statului să urmărească cu atenție respectarea normelor GDPR, atât la solicitarea informațiilor, cât și atunci când ele sunt primite. De asemenea, sper să nu devină un instrument la nivel local pentru colectarea de taxe din amenzi pentru primari.”
Obiecție a avut și deputatul liberal, Pavel Popescu: ”Poliția locală este de multe ori folosită ca o infrastructură politică și cam atât. Pe lângă faptul că sunt plătiți foarte mult comparativ cu un polițist și ceea ce este nedrept, ei pur și simplu nu au conduită profesională și cred că ar trebui să îi aducem la același standard la care polițiștii din Poliția Română, astăzi îl au.”
Proiectul de modificare a Codului Rutier a fost trimis la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.