Plan de acţiuni sistematice de cercetare a spaţiului maritim în zona de responsabilitate din Marea Neagră
De la începutul războiului din Ucraina, Forţele Navale Române au pus în aplicare un plan de acţiuni sistematice de cercetare a spaţiului maritim în zona de responsabilitate din Marea Neagră.
Articol de Florin Lepădatu, 20 Aprilie 2023, 18:35
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - De la începutul războiului din Ucraina, Forţele Navale Române au pus în aplicare un plan de acţiuni sistematice de cercetare a spaţiului maritim în zona de responsabilitate din Marea Neagră. Azi, nava militară "Viceamiral Constantin Bălescu" a participat la un exerciţiu de căutare, identificare şi distrugere a unei mine marine.
În ultimul an, scafandrii Forţelor Navale au neutralizat cinci mine marine provenite din zona de conflict, care puneau în pericol navigaţia şi activităţile de pescuit în apropierea litoralului românesc - precizează corespondentul RRA Sorin Cealera: ”Puitorul de mine şi plase 274 "Viceamiral Constantin Bălescu", având la bord o echipă de scafandri EOD specializați în distrugerea dispozitivelor explozive, a executat o misiune de cercetare contra minelor pe rutele de trafic comercial. Exercițiul a simulat neutralizarea unei mine marine de producție sovietică, aflată în dotarea forțelor ruse și ucrainene, care plutea în derivă în zona Mangalia.
-: Baza către ODE: avem aprobare pentru distrugerea minei. Terminat.
Reporter: Locotenent-comandor Bogdan Iosif, comandantul navei "Viceamiral Constantin Bălescu".
Bogdan Iosif: ”Există acest pericol în Marea Neagră, tocmai de aceea noi executăm aceste misiuni regulat de cercetare contra minelor pe vasele recomandate de trafic comercial, să ținem aceste rute de trafic libere și în afara oricărui pericol.”
Reporter: Recomandarea Forțelor Navale pentru cei care detectează obiecte suspecte este să informeze cât mai rapid autoritățile.
Colonel Corneliu Pavel, purtătorul de cuvânt al Forțelor Navale Române: ”Situația de securitate este destul de volatilă. Suntem vigilenți și pregătiți pentru a acționa cu navele noastre împotriva pericolului minelor marine. Avem pentru aceasta 11 nave, care sunt rotite pentru a fi la datorie oricând este nevoie de ele.”
Reporter: De la începutul războiului din Ucraina și până în prezent au fost confirmate și distruse 69 de mine marine în Marea Neagră de către forțele navale din România, Bulgaria, Turcia, Georgia și Ucraina.”