Pierderile producătorilor români de castraveţi, evaluate
Autorităţile române au notificat Comisia Europeană privind necesitatea găsirii unor soluţii de despăgubire a producătorilor români de castraveţi, care au înregistrat pierderi din cauza bacteriei E.Coli.
04 Iunie 2011, 19:13
Ministerul agriculturii solicită Comisiei Europene soluţii pentru despăgubirea producătorilor români de castraveţi.
Reprezentanţii ministerului agriculturii, Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură şi organizaţii de producători evaluează pierderile producătorilor români de castraveţi.
Potrivit ministrului Valeriu Tabără, rezultatele evaluării ar putea fi prezentate luni.
"Noi am transmis deja notificarea către Comisia Europeană, de unde trebuie să aşteptăm un aviz.
"În funcţie de rapiditatea cu care vom primi acest aviz, sigur că vom declanşa şi noi celelalte proceduri privind sprijinirea celor care au avut de suferit", a declarat Valeriu Tabără.
Ministrul agriculturii a apreciat că problema a fost tratată superficial în presă, motiv pentru care consumatorul a ajuns să îi fie teamă de produs şi să nu cumpere.
"Şi o spun şi eu acum: castraveţii şi legumele din România nu au niciun fel de problemă cu E-coli, nu există niciun pericol de a fi consumate.
"Orice produs, fruct sau legumă, trebuie spălate înainte de a-l mânca", a mai spus Valeriu Tabără.
Responsabili de la ministerul agriculturii au afirmat vineri că pierderile înregistrate de cultivatorii români de castraveţi în sere, din cauza deciziei Cehiei şi a Germaniei de a nu mai importa legume de pe piaţa comunitară trec de 100.000 de euro pe zi.
Fermierii care cultivă castraveţi în aer liber sau în solar nu sunt momentan afectaţi deoarece exportă pe alte pieţe - a precizat pentru Radio România secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Adrian Rădulescu.