"Pierderi importante" ale cultivatorilor români de castraveţi
Pierderile înregistrate de cultivatorii români de castraveţi în sere trec de 100 de mii de euro, zilnic, din cauza deciziei Cehiei şi Germaniei de a nu mai importa legume din UE, potrivit reprezentanţilor ministerului agriculturii.
Articol de Costi Dumăscu, 03 Iunie 2011, 16:15
Pierderile înregistrate de cultivatorii români de castraveţi în sere, din cauza deciziei Cehiei şi a Germaniei de a nu mai importa legume de pe piaţa comunitară, trec de 100.000 de euro pe zi, spun responsabili de la ministerul agriculturii, dar dau asigurări că legumele din România nu riscă să fie contaminate.
Fermierii care cultivă castraveţi în aer liber sau în solar nu sunt momentan afectaţi deoarece exportă pe alte pieţe - a precizat pentru Radio România secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Adrian Rădulescu.
"Piaţa din Polonia şi exportul spre Republica Moldova merg în continuare. Nu sunt probleme. Noi suntem în Uniunea Europeană. Ministerul nu face decât politica agricolă română. Deciziile se iau de către Comisia Europeană", a spus Adrian Rădulescu.
În contextul actual, este însă foarte greu de găsit alte pieţe pentru castraveţii româneşti de seră - a adăugat Adrian Rădulescu.
Este aşteptat un răspuns de la Comisia Europeană în acest sens.
Bacteria E-coli, care a provocat moartea a 18 persoane în Europa şi îmbolnăvirea câtorva sute, este o tulpină nouă, foarte puternică, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Tulpina s-a selectat, devenind rezistentă la antibiotice, aşa că mulţi pacienţi nu răspund la tratamente.
Epidemia a generat tensiuni comerciale în Europa, Spania cerând acum despăgubiri după ce a fost scoasă din cauză în urma acuzaţiilor din Germania că bacteria ar fi fost adusă de castraveţi spanioli.
Economiile Germaniei şi Spaniei, afectate
Cele mai multe cazuri se înregistrau în landurile din nordul Germaniei, potrivit corespondentului Radio România, Ovidiu Suciu.
Boala afectează de regulă copiii sub 5 ani, dar de această dată este vorba de adulţi în proporţie de 87%.
Centrul European pentru prevenirea şi controlul bolilor de la Stockholm apreciază că este cea mai gravă epidemie de acest tip din istoria Germaniei.
Bacteria E.-coli face ravagii şi în Spania - de data aceasta, economice, ne-a informat corespondentul Radio România, Ana Maria Damian.
Fermierii spanioli se plâng că nimeni nu mai vrea să le cumpere legumele, după ce Comisia Europeană a lăsat să se înţeleagă, iniţial, că sursa contaminării ar fi castraveţii proveniţi din această ţară.