Piaţa muncii "are nevoie de absolvenţi pregătiţi"
Angajatorii susţin că piaţa muncii nu-i poate primi pe absolvenţii de clasa a XII-a care nu au promovat examenul de Bacalaureat fără ca aceştia să fie calificaţi şi fără să aibă experienţă.
Articol de Diana Domenico, 10 Iulie 2012, 15:28
Sistemul de învăţământ românesc face faţă cu greu contextului actual - piaţa muncii cere absolvenţi pregătiţi, care "să ştie măcar o meserie", aşa cum pretind angajatorii.
O soluţie ar putea fi redeschiderea şcolilor profesionale, iniţiativă la care fac referire atât ministrul educaţiei, cât şi cel al muncii, după rezultatele, mult sub aşteptări, obţinute de elevi, la Bacalaureat.
Autorităţile admit însă că momentan, singura soluţie pentru elevii care au ratat bacalaureatul este munca sezonieră.
Din toamnă, aceeaşi absolvenţi de liceu fără diplomă de BAC ar putea îngroşa rândurile şomerilor.
Analizele făcute de specialişti arată şi faptul că o piaţă a muncii fără resurse umane calificate se poate trasforma într-o piaţă gri, în care angajaţii slab pregătiţi acceptă de nevoie să muncească fără forme legale.
Şansele ca tinerii care nu au obţinut notă de promovabilitate la bacalaureat să-şi găsească un loc de muncă sunt mici.
Pe de-o parte, nici ei nu sunt pregătiţi pentru piaţa muncii, învăţământul preuniversitar fiind în totalitate unul teoretic iar, pe de altă parte, nici piaţa muncii nu-i poate primi necalificaţi şi fără experienţă, sunt de părere angajatorii.
Absolvenţii de liceu "mai au nevoie de un an pentru calificare"
Angajatorii susţin că astfel elevii trebuie să mai piardă cel puţin un an după terminarea liceului, în vederea calificării pentru un loc de muncă şi asta pentru că şcoala nu le oferă această şansă, declară preşedintele Patronatului Tinerilor Întreprinzători, Florin Jianu, care adaugă faptul că aceşti tineri necalificaţi devin ţinte vulnerabile pe piaţa neagră a muncii.
"Foarte mulţi dintre ei, nefiind calificaţi, vor accepta tot felul de munci necalificate, nu-şi vor cunoaşte drepturile, probabil o parte dintre ei vor pleca în străinătate, încercând să-şi găsească acolo un loc de muncă, la fel, necalificat. Cred că, pe de-a întregul, cu toţii pierdem ca societate", a declarat Florin Jianu.
La ora actuală, singura şansă legală este munca sezonieră, astfel încât odată cu finalizarea ei, la începutul lunii octombrie, va începe primul val de creştere a înscrierilor la îndemnizaţia de şomaj şi asta pentru că numărul locurilor de muncă este relativ mic, iar lipsa pregătirii şcolare este în dezavantajul tinerilor.
Ministrul muncii, Mariana Câmpeanu, subliniază că, atunci când se face o angajare, toată lumea cere o experienţă profesională.
"Or, acest lucru nu poţi să-i ceri, mai ales unui tânăr care nu a fost capabil să-şi ia nici Bacalaureatul. Încercăm să găsim o soluţie în acest domeniu", a declarat Mariana Câmpeanu.
Această departajare a tinerilor care obţin note mari la Bacalaureat, de cei care au picat, înseamnă, în opinia ministrului educaţiei, Ecaterina Andronescu, o regândire a sistemului de învăţământ.
Mai exact, un bacalaureat diferenţiat.
"Copiii foarte buni se duc la licee foarte bune care acum, la Bacalaureat, au procent de promovare 100% şi în celelalte licee au rămas copii mai slabi şi cu care n-am reuşit să realizăm aducerea la un standard care să îi pună pe acelaşi taler al balanţei la Bacalaureat şi atunci va trebui să gândim, probabil, un Bacalaureat diferenţiat care să permită şi celor din această categorie un Bacalaureat de o anumită dimensiune şi o rută profesională corespunzătoare, după acest examen", a declarat Ecaterina Andronescu.
Ministrul educaţiei a mai adăugat că elevii care vor să susţină din nou examenul de Bacalaureat, la toamnă, vor fi ajutaţi pentru a se pregăti.
Ea a precizat că în acest sens vor fi organizate cursuri.