Petiţie pentru protejarea mesajelor scrise în zilele Revoluţiei din 1989, încă vizibile pe zidurile Universităţii din Bucureşti
La 35 de ani de la Revoluţia din decembrie 1989, societatea civilă se uneşte pentru a solicita protejarea ultimelor mesaje scrise în acele zile, încă vizibile pe zidurile Universităţii din Bucureşti.
Articol de Radio România Actualităţi, 16 Decembrie 2024, 14:43
La 35 de ani de la Revoluţia din decembrie 1989, societatea civilă se uneşte pentru a solicita protejarea ultimelor mesaje scrise în acele zile, încă vizibile pe zidurile Universităţii din Bucureşti. Ele pot fi distruse pentru totdeauna atunci când lucrările ample de renovare a clădirii se vor muta de la curtea interioară la faţa de exterioară, scrie în comunicatul semnat de asociaţii ale revoluţionarilor, instituţii de cultură şi organizaţii neguvernamentale.
"Avem datoria morală să salvăm aceste semne ale revoluţiei pentru generaţiile viitoare, ca dovezi ale puterii de sacrificiu şi curajului tuturor celor care ne-au câştigat libertatea în Bucureşti şi în toată România", subliniază iniţiatorii petiţiei. Nicoleta Giurcanu a participat la Revoluţia din 1989, a fost arestată şi maltratată în acele zile.
Nicoleta Giurcanu: ”Aş dori, dacă se poate, ca acest perete, unde scrie o lozincă foarte importantă şi unde sunt mesajele transmise de la Revoluţie să dăinuie, pentru că sacrificiul celor care au murit în '89 nu a fost în zadar.”
Andrei Ursu, cercetător fondator al Fundaţiei 'Gheorghe Ursu': ”Sunt în faţa clădirii Universităţii Bucureşti, într-un loc unde, cum arată şi această inscripţie de atunci, de acum 35 de ani, tinerii au murit pentru libertatea noastră. E ceva pe care nu trebuie să uităm. Aceste mesaje trebuie păstrate. Nu sunt foarte multe care au rămas şi este extrem de important pentru memoria noastră ca popor să ne aducem aminte că am avut un moment de glorie, de eroism în istoria noastră recentă.”
În întreaga lume astfel de vestigii sunt păstrate şi puse în valoare, mai arată iniţiatorii petiţiei, "Mesajele Revoluţiei, în pericol!" În Germania, de exemplu, secţiuni întregi din Zidul Berlinului au fost conservate cu rol memorialistic./editor Florin Lepadatu/