Peşti morţi pe plajele Mării Negre
Reprezentanţii Administraţiei Naţionale Apele Române strâng permanent de pe litoralul Mării Negre peşti morţi. O primă explicaţie a autorităţilor ar fi salinitatea scăzută sub normalul acestei perioade.
29 Iulie 2010, 15:08
Mai mulţi peşti au fost strânşi în ultima perioadă de pe plajele litoralului românesc de către reprezentanţii administraţiei bazinelor Dobrogea Litoral.
Potrivit unui comunicat al Administraţiei Naţionale Apele Române, în ultimele zile s-a constatat o creştere accentuată de mortalitate piscicolă în apa Mării Negre.
Acest fenomen a fost constatat iniţial pe plajele din Năvodari, Mamaia şi Constanţa şi se află în extindere către sudul litoralului.
Potrivit ANPR fenomenul nu este unul de mare amploare, dar provocă disconfortul turiştilor care merg pe plaje.
Plajele sunt curăţate în permanenţă de către reprezentanţii Apele Române - Administraţia Bazinală Dobrogea Litoral.
În urma apariţiei acestui fenomen, Laboratorul de Calitate a Apei Constanţa, al Apelor Române Dobrogea –Litoral s-a deplasat la faţa locului şi a prelevat probe de apă din mai multe secţiuni de prelevare, iar Institutul Român de Cercetare Marină "Grigore Antipa” efectuează analize toxicologice la peşti.
Rezultatele probelor de apă vor fi făcute publice în cursul zilele urmatoare.
Potrivit ultimelor analize efectuate săptămâna trecută de către Laboratorul de Calitate a Apei Constanţa, al Apelor Române Dobrogea – Litoral, se constată o salinitate scăzută a apei Mării Negre, de 8-9 la mie faţă de normalul de 16 la mie.
Potrivit comunicatului de opresă al ANPR în general, în perioada lunilor de vară, se înregistrează o scădere a salinităţii Mării Negre de până la 11 la mie, fenomen care s-a accentuat în ultima perioadă.
De asemenea, o alta posibilitate ar fi variaţiile bruste de temperatură a apei Marii Negre, între zi şi noapte.