Peste jumătate din copiii români "trăiesc în sărăcie"
87,1% dintre copiii ai căror părinţi au un nivel mai scăzut de educaţie sunt în risc de sărăcie sau excluziune socială, arată un raport al Organizaţiei "Salvaţi Copiii!".
12 Iunie 2014, 21:08
Mai mult de jumătate din copiii din România şi Bulgaria trăiesc în sărăcie sau excluziune socială, arată un raport al Organizaţiei "Salvaţi Copiii!".
Pe de altă parte, România are cel mai scăzut nivel din Uniunea Europeană al accesului la servicii de îngrijire şi educaţie timpurie pentru perioada de vârstă 3-6 ani.
87,1% dintre copiii ai căror părinţi au un nivel mai scăzut de educaţie sunt în risc de sărăcie sau excluziune socială, faţă de 14,6% în cazul copiilor ai căror părinţi au un nivel mai ridicat de educaţie.
Gabriela Alexandrescu, preşedintele organizaţei "Salvaţi copiii!", a precizat că România are cel mai scăzut nivel la accesul la servicii de îngrijire şi educaţie timpurie pentru perioada de 0-3 ani din Uniunea Europeană.
"Situaţia e foarte gravă. La nivelul Uniunii Europene, gradul de sărăcie a copiilor şi de marginalizare socială e mare, de 28%. România are un grad dublu de sărăcie şi ceea ce trebuie făcut urgent, în primul rând, de reanalizat sistemul de protecţie socială şi de alocări sociale pentru copii şi familii. Sistemul care există acum împarte foarte puţini bani la foarte multă lume", spune Gabriela Alexandrescu.
În Bucureşti, de exemplu, peste 1.100 de copii şi tineri cu vârste între 0 şi 35 de ani trăiesc temporar sau permanent în stradă. Foarte mulţi dintre ei consumă droguri şi starea lor de sănătate este precară.
Este nevoie de servicii de intervenţie stradală destinat acestor persoane vulnerabile la nivel social, medical, educaţional şi nu în ultimul rând, pe demersul de identificare a nevoilor acestui grup.