Peste două treimi din români "nu au încredere în guvern"
Peste două treimi (69%) din români nu au încredere în guvern, în timp ce pentru Parlament nivelul de neîncredere este de 75%, potrivit unui sondaj Eurobarometru.
Articol de Sorin Solomon, 23 Iulie 2013, 20:22
Peste două treimi (69%) din români nu au încredere în Guvern, în timp ce pentru Parlament nivelul de neîncredere este de 75%, potrivit unui sondaj Eurobarometru realizat în luna mai şi dat publicităţii marţi.
De asemenea, 26% din români afirmă că au încredere în guvern şi doar 16% au încredere în Parlamentul de la Bucureşti.
La nivelul UE, 71% din cetăţenii europeni declară că nu au încredere în guvernele din ţările lor şi 66% şi-au exprimat neîncrederea cu privire la parlamentele naţionale.
Românii au ceva mai multă încredere în Uniunea Europeană decât media înregistrată în celelalte state membre.
Astfel, 45% au declarat, potrivit sondajului, că au încredere în UE, iar 43% afirmă că nu au încredere.
Rata de încredere în UE în rândul cetăţenilor din celelalte 27 de state membre (inclusiv Croaţia) este de numai 31%, circa 60% din cetăţenii europeni din aceste ţări exprimându-şi deschis neîncrederea în organismul de la Bruxelles.
Nivelul de neîncredere în UE a crescut cu 2% în România faţă de toamna anului trecut şi cu 3% în restul ţărilor membre.
Doar 6% din români cred că măsurile de ieşire din criză trebuie luate de FMI, faţă de 13% media în plan european, şi doar 4% din români aşteaptă luarea măsurilor respective de către liderii G20, în timp ce 13% din europeni consideră că acesta este cadrul adecvat pentru a decide în acest sens.
90% din români consideră că situaţia economiei naţionale este proastă
Românii consideră, în proporţie de 90%, că situaţia economiei naţionale este proastă, iar 31% se aşteaptă ca aceasta să se înrăutăţească în următoarele 12 luni.
Doar 8% din români consideră că situaţia economiei naţionale este una bună, faţă de o medie de 26% în plan european privind aprecierile cetăţenilor europeni cu privire la situaţia economiilor din propriile lor ţări.
De asemenea, 72% din europeni cred că este proastă situaţia economiei din propriile lor ţări.
În schimb, în privinţa evoluţiei economiilor naţionale în următorul an, românii au aşteptări apropiate cu cele ale restului cetăţenilor europeni.
Un procent de 31% din români se aşteaptă ca aceasta să se înrăutăţească (faţă de 34% în plan european), 44% cred că va rămâne la fel (44% şi media UE), iar numai 19% cred că se va îmbunătăţi (18% media UE).
În ceea ce priveşte evoluţia în următorul an a economiei UE în ansamblu, 27% din români se aşteaptă ca aceasta să se îmbunătăţească (numai 18% media UE), 37% cred că va rămâne la fel (41% media UE), iar 18% se aşteaptă să se înrăutăţească (faţă de 32% media UE).
Românii se declară mai preocupaţi de creşterea preţurilor şi de inflaţie decât de şomaj, în timp ce în plan european raportul este invers.
Astfel, 33% din români consideră şomajul o problemă importantă (faţă de 51% media UE), 44% au indicat situaţia de criză economică (faţă de 33% media UE), iar 35% creşterea preţurilor (faţă de 20% media UE).
Românii sunt mai îngrijoraţi decât europenii şi în ceea ce priveşte situaţia sistemului sanitar şi a celorlalte forme de protecţie socială, 21% indicând această problemă faţă de 11% media în rândul celorlalţi cetăţeni UE.
Sondajul a fost realizat pe un eşantion reprezentativ de 1.083 de persoane din România, în perioada 11-21 mai, eşantionul din restul ţărilor UE fiind de 26.605 persoane.