Peste 500 de camioane românești, blocate între Bulgaria și Grecia
Peste 500 de camioane românești cu mărfuri sunt blocate pe rutele comerciale dintre Bulgaria și Grecia din cauza situației de la vămile dintre cele două țări.
Articol de Alex Lancuzov, 19 Februarie 2016, 15:03
Peste 500 de camioane românești cu mărfuri sunt blocate pe rutele comerciale dintre Bulgaria și Grecia din cauza situației de la vămile dintre cele două țări.
În aceste condiții respectarea contractelor este imposibilă, rezervele de motorină sunt pe sfârșite iar șoferii profesioniști nu au condiții de igienă.
O altă problemă se referă la înregistrările tahograf și respectarea timpilor de condus în urma restricțiilor de circulație impuse la frontierele dintre Grecia și Bulgaria și mai nou inclusiv la cele două vămi dintre Macedonia și Grecia (Gevgelija și Bitolia).
Drum mai greu prin Macedonia
Ruta alternativă prin Macedonia este mai dificilă din cauza reliefului montan cu pante și rampe pronunțate dar fără probleme deosebite la nivelul carosabilului. Totuși, un drum prin munte este greoi pentru șoferii de camione care nu pot merge constant și implicit timpul de deplasare este mult mai mare, dincolo de ocolul semnificativ. În plus, punctele de trecere a frontierei dintre Macedonia și Bulgaria nu sunt deschise permanent.
Documente suplimentare
În primul rând pentru Macedonia șoferii au nevoie de viză, Macedonia nefiind membră UE.
Pentru tranzitarea țării este obligatorie autorizația de tranzit, spune pentru RRA Radu Dinescu, secretar general Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România ,, În general când ieși din UE trebuie să te uiți la viză pentru șofer, la autorizație pentru vehicul- autorizația de a trece prin respectiva țară și la regimul vamal al mărfurilor transportate. Prin Macedonia șoferul poate merge cu Cartea de Identitate pe care o avea oricum, iar de la 1 iulie 2015 Macedonia face parte din sistemul de tranzit comunitar astfel încât pentru garanția taxelor vamale ale mărfurilor transportate se întocmește un document de tranzit cu un cost suplimentar și dea asemenea, e nevoie ca remorca să poată fi sigilată, ceea ce nu se cerea în zona UE.” spune Radu Dinescu, UNTRR.
Totodată, este nevoie de autorizație și pentru autovehicul, România a schimbat cu Macedonia 3850 de autorizații destinație tranzit, primirea acestor documente fiind reglementată administrativ, procedura fiind de cel mult o zi.
Șoferii sunt sfătuiți să verifice dacă asigurarea obligatorie RCA cuprinde și Cartea Verde valabilă pentru Macedonia.
Reacția oficialităților
Ministerul Transporturilor anunță că a solicitat Agenției pentru Agenda Digitală a României să acorde cu celeritate autorizații pentru tranzitarea Macedoniei ca variantă pentru ocolirea blocajelor din punctele de frontieră dintre Grecia și Bulgaria. Ministerul de resort arată că Agenția pentru Agenda Digitală a României este autoritatea care se ocupă cu eliberarea autorizațiilor de transport marfă.
Ministrul Transporturilor, Dan Costescu a cerut sprijin Ministerului Afacerilor Externe ca prin reprezentanțele României în Grecia și Bulgaria să asigure operatorilor de transport români asistență de orice natură și sprijin logistic, se arată într-un comunicat de presă.
Potrivit MAE, Ambasada României la Sofia, cea de la Atena şi Consulatul General al României în Salonic au menţinut permanent legătura atât cu autorităţile locale, pentru obţinerea unor informaţii actualizate cu privire la deblocarea punctelor de trecere a frontierei, cât şi cu românii care au cerut misiunilor diplomatice şi oficiului consular informaţii actualizate şi asistenţă consulară.
MAE mntioneaza că reprezentanţi ai oficiului consular român la Salonic, cu sprijinul poliţiei şi al altor autorităţi locale, s-au deplasat la punctul de trecere al frontierei eleno-bulgară Promahonas-Kulata, unde au distribuit medicamente de urgenţă şi apă, stabilind totodată, continuarea zilnică a acestei acţiuni de sprijin.
Inca din 26 ianuarie, data la care au fost primite de la autorităţile locale elene primele informaţii legate de blocarea unor puncte vamale la frontiera dintre Grecia şi Bulgaria, Ministerul roman de Externe a actualizat constant pe website-ul mae.ro atenţionările de călătorie.