Peste 140 de milioane de euro pentru a doua etapă a proiectului ELI
Proiectul ELI de cercetare în domeniul laserelor de foarte mare intensitate se derulează la Măgurele
Articol de Radiojurnal, 11 Iunie 2016, 03:08
Peste 140 de milioane de euro din Fondul European de Dezvoltare Regională au fost alocate pentru cea de-a doua etapă a proiectului ELI de cercetare în domeniul laserelor de foarte mare intensitate, care se derulează la Măgurele.
Până în 2018, în România se va construi cu aceşti bani cel mai mare centru de cercetare ştiinţifică din lume. Echipamentul va servi la descoperiri foarte importante, a explicat directorul general al Institutului Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară "Horia Hulubei". Aproape 100 de oameni de ştiinţă şi-au declarat intenţia de a lucra în echipa ELI - a mai spus şi şeful proiectului, Nicolae Victor Zamfir, într-un interviu acordat în exclusivitate la Radio România Actualităţi:
Nicolae Victor Zamfir: "Este o noutate. Are la bază, ca echipament principal, un sistem de laser de mare putere, un sistem de radiaţie gamma, tot cu /lumină/, însă invizibilă şi partea de aranjamente experimentale aferentă acestor echipamente mari. Laserul acesta de extrem de mare putere, în primul rând, din punct de vedere fizic, este un instrument care va ataca domenii noi, domenii în care nu se cunosc legile, nu se cunoaşte modul în care se comportă materia la interacţiunea cu astfel de radiaţii. Efectele sunt cu totul deosebite şi pentru oamenii de ştiinţă, pentru cercetători".
Comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, apreciază că Uniunea Europeană va avea în câţiva ani o infrastructură şi echipamente de cercetare de ultimă generaţie, iar rezultatele viitoarelor cercetări vor oferi produse şi servicii noi, care vor contribui la dezvoltarea economică a ţării şi a învăţământului românesc.