"Peste 100 de pompieri" s-au luptat cu incendiul din București
După mai bine de 10 ore de luptă cu focul, incendiul care a cuprins mansarda unui bloc de locuit din sectorul 3 al Capitalei a fost lichidat.
Articol de Radiojurnal, 09 Martie 2016, 19:03
UPDATE: Locatarii apartamentelor afectate de incendiul izbucnit, azi-dimineaţă, într-un bloc din cartierul bucureştean Titan, vor primi ajutoare de la primărie - a decis, în această după-amiază, Consiliul Local al Sectorului 3, reunit de urgenţă, la solicitarea primarului Robert Negoiţă. Astfel, oamenii vor fi cazaţi în regim de urgenţă, în perioada următoare, în imobile ale Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 3.
De asemenea, pentru depăşirea stării de dificultate în care se află, ei vor primi beneficii sociale în valoare de o mie de lei pe lună, pentru închirierea unor locuinţe, pentru maximum 12 luni. După evaluarea situaţiei sociale şi a valorii pagubelor, persoanele care nu deţin asigurare de locuinţă vor primi ajutoare de până la 10 mii de lei - ne-a informat reporterul nostru, Atena Teognoste, care citează un comunicat al Primăriei Sector 3.
În urma incendiului, 34 de apartamente au fost afectate în totalitate, iar alte 104 parţial.
_______________________________________________
Peste 100 de pompieri au avut misiunea dificilă de a lichida incendiul care a cuprins în întregime mansarda unui bloc de locuit din sectorul 3 al Capitalei și pentru a limita pagubele material a pus purtatorul de cuvant al ISU Bucuresti.
Echipajele de stingere și cele cinci autoscări au realizat un dispozitiv circular în jurul clădirii, pompierii acționând atât din exterior cât și din interior ne-a informat reporterul nostru Ramona Alexandrescu.
Au fost întâmpinate dificultăți pentru că incendiul se manifesta la astereala acoperișului, sub învelitoare din tablă, o zonă greu accesibilă.
S-a lucrat pentru îndepărtarea bucăților de tablă și crearea accesului către focarul incendiului.
Autospecialele utilizate pentru stingerea incendiului au fost alimentate în mod continuu de altele. Incendiul s-a propagat cu repeziciune ca urmare a materialelor din care a fost construită mansarda ( în mare parte material lemnos) și a lipsei compartimentării cu pereți rezistenți la foc, pereți care să împiedice propagarea rapidă pe întreaga suprafață.
După mai bine de 10 ore de luptă cu focul, incendiul a fost lichidat.
Pe tot parcusul intervenției, la fața locului au fost prezente echipaje medicale specializate (ambulanță SMURD cu medic) și echipaje de pompieri paramedici, pentru a acorda asistență medicală eventualelor victime.
Cinci persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale și transport la spital: bărbat cu atac de panică (Spitalul Floreasca); femeie de 25 ani, expusă la fum (Spitalul Sf. Pantelimon); bărbat diabetic (Spitalul Clinic Nicolae Malaxa); bărbat expus la fum (Spitalul Sf. Ioan); femeie de 30 ani (Spitalul Al. Obrejia). Toate persoanele se aflau în stare stabilă.
Clarificări pe linia securității la incendiu (avizare/autorizare)
Lucrările de mansardare și supraetajare efectuate la blocul de locuit la care s-a manifestat incendiul au fost finalizate în anul 2012. În anul 2014, prin HG 19/2014 (care completează HG 1739/2006 pentru aprobarea categoriilor de construcții și amenajări care se supun avizării și/sau autorizării privind securitatea la incendiu) se stipulează obligativitatea obținerii avizului/autorizației de securitate la incendiu pentru „ clădiri de locuit colective, noi sau existente, cu regim de înălțime egal sau mai mare de P+3E, la care se amenajează sau se realizează mansarde sau supraetajări”.
Pe cale de consecință, la momentul dării în funcționare, construcția nu se încadra pentru obținerea documentelor care certifică îndeplinirea cerinței de securitate la incendiu (autorizație de securitate la incendiu).
Totodată, începând cu anul 2014, toate construcțiile de locuit colective, noi sau existente, care se încadrează în prevederile HG 19/2014, se supun avizării și autorizării din punct de vedere al securității la incendiu.