Pesta porcină "nu pune în pericol siguranța alimentară a populației"
În pofida extinderii pestei porcine africane, autorităţile subliniază că siguranţa alimentară a populaţiei nu este pusă în pericol.
Articol de Radiojurnal, 21 August 2018, 03:04
Invitat în emisiunea "Serviciul de noapte", de la Radio România Actualităţi, Secretarul de Stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu, a declarat că siguranţa alimentară a populaţiei nu este pusă în pericol de pesta porcină, dar este îngrijorător faptul că aceasta se extinde în fermele unde s-au luat măsuri de biosecuritate.
Secretarul de Stat a anunțat la RRA că vor fi făcute noi controale în acest sens.
Daniel Botănoiu: Apar focarele în ferme unde au biosecuritate, și aici trebuie găsită o formulă și să învățăm din aceste experiențe astfel încât să nu mai apară și la alte exploatații pentru că este destul de complicat să poți să susții aceste acțiuni atât la nivelul cp-urilor /crescătoriilor de porci/ , cât și la nivelul fermelor. Explicațiile pe care le vom marca, documentele pe care le vom emite acum, ele stau mărturie pentru controalele care vor fi ulterior și aici trebuie să fim extrem de atenți pentru că în cazul fermelor care au niște măsuri de biosecuritate nu ar trebui să se întâmple acest lucru.
Daniel Bocănoiu a reamintit că pentru a nu contribui la extinderea pestei porcine africane, populaţia trebuie să nu mai transporte animalele, iar porcii din gospodării să fie sacrificaţi numai cu aviz sanitar-veterinar.
El a mai spus că, în cazul porcilor sacrificați ca urmare a limitării extinderii virusului, oamenii vor primi despăgubiri.
Amintim că, un nou focar de pestă porcină africană a fost identificat într-o exploataţie comercială din judeţul Tulcea, astfel că, acum, trei ferme din judeţ sunt afectate de acest virus.
Virusul pestei porcine în judeţul Ialomiţa
Virusul pestei porcine a fost confirmat în judeţul Ialomiţa în 90 de focare din 20 de localităţi, în 16 dintre acestea au fost sacrificaţi preventiv toţi porcii din gospodăriile populaţiei, iar în restul se încearcă limitarea bolii.
Autorităţile locale atrag atenţia că achiziţionarea animalelor sau a cărnii de porc trebuie făcută numai cu avizul sanitar veterinar, pentru a nu transmite virusul.
Un exemplu în acest sens este cel al unei femei din comuna Bucu.
Aceasta a cumpărat mai ieftin doi porci aparent sănătoşi care ulterior s-au îmbolnăvit şi au murit.
Specialiştii încearcă să limiteze extinderea virusului prin instalarea de filtre dezinfectante la intrările în toate gospodăriile în care sunt crescuţi porci.
Măsura se pare că a dat rezultatem pentru că la aproape dpuă săptămâni de la apariţia focarului de pestă porcină în comuna Bucu nu s-au mai înregistrat niciun caz nou.
În total, în România au fost confirmate, până acum, aproape 650 de focare, răspândite în nouă judeţe din Sud-Estul şi din Nord-Vestul ţării.