Personal "insuficient în secţiile de oncopediatrie româneşti"
Deficitul de personal din secţiile de oncopediatrie este determinat de posturile blocate din sistem, dar şi de refuzul specialiştilor de a lucra în domeniu.
Articol de Adriana Turea, 15 Februarie 2013, 17:03
Societatea Română de hemato-oncologie pediatrică atrage atenţia, cu ocazia Zilei mondiale de lupta impotriva cancerului la copil, asupra problemelor din domeniu.
Vicepreşedintele Organizaţiei, conferenţiar doctor Monica Dragomir, a declarat pentru Radio România Actualităţi că au depus un memoriu la ministerul sănătăţii prin care cer alinierea standardelor din secţiile de oncopediatrie româneşti la cele europene.
"Este vorba de normarea cu personal auxiliar şi administrativ al secţiilor de oncopediatrie, normare care în prezent este deficitară dacă raportăm la secţiile de pediatrie. Este injust ca secţiile de oncopediatrie să fie prevăzute, legal, cu un număr de asistente şi infirmiere egal cu unul al unei secţii de pediatrie", a spus Monica Dragomir.
Potrivit acesteia, activitatea medicală într-o secţie de hemato-oncologie pediatrică este echivalentă cu activitatea dintr-o secţie de anestezie şi terapie intensiva.
"În prezent există deficit de personal în toate secţiile de oncologie pediatrică din ţară, deficit care, parţial, tine de posturi care au fost blocate cu mai multe de un an de când a funcţionat o deblocare de posturi, iar pe de altă parte posturi care nu sunt ocupate pentru că puţini doresc să lucreze în acest domeniu", a explicat Monica Dragomir.
Medicii propun înfiinţarea rezidenţiatului pentru oncologia pediatrică
Medicul a mai adăugat că speră să se rezolve cât mai repede problema oncologicelor care lipsesc, că ar trebui înfiinţat rezidenţiatul pentru oncologia pediatrică şi preluarea registrului naţional de oncologie de către ministerul sănătăţii.
Conferenţiar doctor Monica Dragomir a mai precizat că a crescut numărul cazurilor de cancer diagnosticate precoce datorită perfecţionării medicilor de familie.
Cancerul la copii reprezintă 2 la sută din toată patologia oncologică, dar poate fi vindecat dacă este depistat din timp.
Cele mai frecvente forme de cancer la copil, din punctul de vedere al hematologiei, sunt leucemiile şi limfoamele, care reprezintă 35 la sută din totalul malignităţilor la copil.
Dintre cancerele solide cele mai des întâlnite sunt tumorile cerebrale.