Persoanele cu dizabilităţi "sunt discriminate"
Persoanelor cu dizabilităţi le sunt încălcate mai multe drepturi, printre care şi acela de a avea un loc de muncă, arată un studiu realizat de Institutul pentru Politici Publice.
23 Octombrie 2013, 16:15
Reprezentanţii Institutului pentru Politici Publice au atras atenţia că deşi legea prevede că numărul persoanelor cu dizabilităţi care sunt angajate în instituţii trebuie să fie de aproximativ 4%, în acest moment acesta nu depăşeste 0,9%.
Ministerul culturii şi Administraţia Prezidenţială nu au printre angajaţi nicio persoană cu dizabilităţi, iar la polul opus, cu cele mai multe persoane angajate, se află Ministerul Justiţiei.
O alta problemă importantă cu care se confruntă persoanele cu handicap este accesibilitatea în instituţiile publice, spitale sau în mijloacele de transport.
În mai multe judeţe din ţară nu există rampe de acces în instituţiile publice sau specialişti care să comunice cu persoanele surdo-mute.
Lipsa rampelor de acces în mai multe instituţii publice din majoritatea judeţelor, lipsa specialiştilor care pot comunica cu persoanele surdo-mute ca şi absenţa unui program prin care persoanele surdo-mute pot apela sistemul de urgenţă 112, angajatori reticenţi, dar şi lipsa rampelor de acces în majoritatea tribunalelor, primăriilor şi spitalelor condamnă 620.000 de persoane cu handicap din România la izolare.
În prezent, doar 29.000 de oameni care au un handicap au un loc de muncă, iar cele mai mari şanse la angajare o au persoanele care au dizabilităţi somatice.
Deşi există legi prin care toate aceste nereguli sunt pedepsite prin amenzi, de cele mai multe ori acestea nu se plătesc - a declarat directorul general al Agenţiei pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, Adrian Toader.
"Cea mai mare nemulţumire este că, la ora actuală, cea mai mare parte dintre aceste amenzi pe care noi le lăsăm sunt contestate în instanţă şi pierdem pe bandă rulantă. Aceste persoane sunt printre noi şi trebuie să fie printre noi. În momentul în care vom face front comun, noi le arătăm deficienţa, şi aceste persoane responsabile, aceste instituţii vor înţelege că trebuie să le respectăm pe aceste persoane, vom avea şi noi rezultatul scontat" spune Adrian Toader.
Valoarea amenzilor s-a ridicat la 240.000 de euro, iar cele mai multe au fost aplicate pentru lipsa rampelor de acces.