Permisele de conducere, armonizate cu legislaţia europeană
Mopedele, scuterele şi ATV-urile nu vor mai putea fi conduse fără permis iar şoferii care trebuie să-şi preschimbe permisele de conducere sunt obligaţi să facă vizita medicală.
Articol de Cristian Bâcâin, 19 Ianuarie 2013, 11:26
Noile prevederi europene legate de regimul permiselor de conducere au intrat în vigoare.
Permisele de conducere vor arăta ca un card de credit din plastic, cu un format standard şi elemente de securitate mai bune.
Permisele existente nu sunt afectate, dar vor fi înlocuite în momentul reînnoirii lor sau cel târziu până în 2033.
Mopedele, scuterele şi ATV-urile nu vor mai putea fi conduse fără permis, iar şoferii care trebuie să-şi preschimbe permisele de conducere sunt obligaţi să facă de astăzi vizita medicală.
Conform noilor norme, reînnoirea carnetelor de conducere pentru conducătorii de automobile şi motociclete se va face o dată la 10-15 ani, în funcţie de statele membre, iar conducătorii de autobuze şi de camioane trebuie să-şi reînnoiască permisul din cinci în cinci ani şi să efectueze un control medical.
România se aliniază normelor europene în domeniu
Măsura privind permisele de conducere a fost adoptată de ţările membre şi de Parlamentul European în 2006 şi va intra de astăzi în vigoare în toate statele Uniunii Europene.
Noul permis va înlocui peste 100 de modele utilizate de peste 300 de milioane de şoferi.
Sim Kallas, comisarul pentru transport, a explicat la Bruxelles de ce este nevoie de această schimbare.
"Avem nevoie de permise de conducere care sunt uşor de citit, de înţeles şi foarte dificil de falsificat.
"Dar aici este vorba despre mai mult decât documente. Noile reguli pentru permisele de conducere vor îmbunătăţi, de asemenea, securitatea pe drumurile europene şi vor ajuta la combaterea fraudelor în acest domeniu", a afirmat comisarul Sim Kallas.
Şcolile de şoferi, mai atent controlate
Autorităţile pregătesc reguli mai stricte pentru funcţionarea şcolilor de şoferi.
Directorul Autorităţii Rutiere Române, Sorin Supuran, a vorbit la Radio România Actualităţi despre schimbările la care trebuie să se supună în câteva săptămâni şcolile de şoferi, dar şi instructorii auto independenţi
"Vor trebui să facă dovada deţinerii unui spaţiu adecvat, utilizat pentru activităţi de secretariat, arhivare, separat sală de curs şi cu siguranţă, toate aceste presupuse şcoli care ar funcţiona în apartamente nu vor mai putea să desfăşoare activităţi şi dacă există asemenea cazuri, din punctul meu de vedere, funcţionează ilegal", a declarat Sorin Supuran.