Perdelele forestiere, "soluţie pentru drumurile înzăpezite"
La sfârşitul anului 2013 a fost asigurată finanţarea pentru 870 de kilometri de perdele forestiere pe marginea drumurilor cu risc de înzăpezire, a declarat Dan Şova.
Articol de Alex Lancuzov, 31 Ianuarie 2014, 12:32
Ministrul delegat pentru Marile proiecte de infrastructură, Dan Şova, care a efectuat în această dimineață o vizită în mai multe sate din județul Călărași s-a arătat mulțumit de intervenția firmelor care asigură deszăpezirea pe Autostrada Soarelui și a precizat că la sfârşitul anului 2013 a fost asigurată finanțarea pentru 870 de kilometri de perdele forestiere pe marginea drumurilor cu risc de inzapezire.
"Singura soluţie să nu se înzăpeăzească sunt lizierele de pădure pe margine. V-au spus şi cei de la Romsilva, chiar dacă se fac, ele abia după 7-8 ani devin eficiente", a declarat Dan Şova.
Informaţii de ultimă oră privind traficul la @RRATrafic. Ne puteţi trimite SMS la numărul de telefon 0748887766. Ştirile privind vremea severă din această perioadă le găsiţi pe portalul nostru special. Informaţii în timp real şi pe buletinele de ştiri RRA. |
Ministrul delegat pentru Marile proiecte de infrastructură, Dan Șova în subordinea căruia se află Compania de Autostrăzi și Drumuri (CNADNR) a anunțat că tronsonul Lehliu - Fetești din Autostrada Soarelui se va deschide în jurul orelor 18.00 și astfel autotrenurile care staționează în parcări sau benzinării vor putea ajunge de la București la Constanța fără restricții.
Perdele forestiere, doar pe hârtie
În toate ţările europene, perdelele forestiere au prioritate în proiectele care vizează amenajările de-a lungul autostrăzilor, dar, din păcate, la noi, în ţară, lucrurile stau cu totul altfel.
Încă, avem dificultăţi în a trece lucrurile de pe hârtie în teren.
Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice din capitală a primit anii trecuţi sarcina de a se ocupa de acest proiect, potrivit redactorului nostru George Nuţă.
"Am avansat pe această problemă, a înfiinţării perdelelor forestiere de protecţie de-a lungul autostrăzilor, e vorba de autostrada A1 şi A2, astfel încât în anul 2012, am demarat acţiunea de reactualizare a documentaţiilor tehnice, întocmite în anii anteriori, şi se alocase o sumă de circa 4 milioane de lei pentru documentaţiile de expropriere a proprietarilor care nu erau de acord cu înfiinţarea perdelelor forestiere pe terenurile dumnealor", a declarat la RRA Florin Achim, director tehnic al Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice.
Pentru a se pune în practică amenajarea perdelelor forestiere este nevoie de fonduri pentru exproprierea terenurilor, dar şi de simplificarea legislaţiei în domeniu, a mai spus Florin Achim.
"Procedura este destul de anevoioasă, de la a întocmi documentaţia tehnico-economică până la a realiza perdeaua.
"E vorba de exproprieri, iar în domeniul exproprierilor, procedura este destul de greoaie, în sensul că li se cere proprietarilor acordul, ca şi documentaţie cadastrală, trebuie făcute documentaţii cadastrale la nivel de proprietari şi nu la nivel de obiectiv, respectiv de perdea", a mai declarat la RRA Florin Achim.